Poljski nogometni navijači poručili gradonačelniku Varšave: “Trzaskowski, ruke dalje od križa”

Poljski nogometni navijači izrazili su nezadovoljstvo odlukom krajnje ljevičarskog gradonačelnika Varšave da ukloni križeve iz varšavske gradske vijećnice u zemlji s dubokim katoličkim korijenima.

Tijekom utakmice između Legije Varšave i Zaglebie Lubina prošle subote, navijači Legije Varšave podigli su transparent s natpisom “Trzaskowski, ruke dalje od križa”, prenosi Lifesitenews.com.

Ovaj transparent bio je odgovor na odluku gradonačelnika Varšave Rafała Trzaskowskog da zabrani vjerske simbole u gradskoj vijećnici pod izgovorom “jednakog tretmana”.

Glasnogovornik gradonačelnika izjavio je da će Varšava biti prvi grad koji će usvojiti zabranu vjerskih simbola, poput križeva i raspela, u javnoj zgradi.

U istom dokumentu, gradonačelnik je također pozvao zaposlenike da koriste transrodne zamjenice te da homoseksualne parove tretiraju kao da su vjenčani, iako homoseksualne zajednice nisu zakonski priznate u Poljskoj.

Konzervativni političari također su izrazili svoje nezadovoljstvo, a neki su pokrenuli pravne korake protiv zabrane. Prema Euractivu, zastupnica Małgorzata Gosiewska iz Stranke prava i pravde (PiS), bivše vladajuće stranke u Poljskoj, podnijela je zahtjev lokalnoj upravi da proglasi nezakonitim dekret gradonačelnika Varšave.

Ljevičari nastoje uništiti religiju?

Čelnik PiS-a, Jarosław Kaczyński, optužio je stranku Trzaskowskog i njezinu europsku skupinu, nominalno “Kršćansko-demokratsku” Europsku pučku stranku (EPP), za pokušaj brisanja vjere iz života ljudi.

On tvrdi da nastoje “uništiti religiju, uništiti ono što ljudi vjeruju, da su više nego samo homo sapiens, da su ljudska bića koja imaju dušu, da su ljudska bića stvorena na sliku i priliku Božju.”

Katolička pravna skupina i think tank Ordo Iuris podnijeli su tužbu optužujući Trzaskowskog za zlouporabu položaja.

“Križ koji su građani objesili na zid ureda prije svega je izraz zakonom zaštićene vjerske slobode, pa tako i u javnoj sferi”, navodi Ordo Iuris.

„Prisutnost križa u uredima također je dio ustavnog izraza zahvalnosti ‘za kulturu nacije, koja je ukorijenjena u njenoj kršćanskoj baštini kao i u univerzalnim ljudskim vrijednostima’ (Ustav Republike Poljske, Preambula).”

Izvor: Novizivot.net