Poljski parlament u obrani života nerođenog djeteta: “pilulu za dan poslije” povukli iz slobodne prodaje

Poljski parlament izglasao je u srijedu navečer Zakon o farmaceutici koji uvodi obvezu recepta za izdavanje “pilula za dan poslije”.Prethodna liberalna vlada je omogućila pristup “piluli za dan poslije” bez recepta osobama starijim od 15 godina.

Za zakon, inicijativu vlade premijerke Beate Szydlo, glasala su 242 zastupnika, prema 188 zastupnika koji se protive tom propisu i 9 suzdržanih.

Taj zakon trebao bi lagano proći i u Senatu gdje stranka Pravo i pravda (PiS) ima većinu, kao i dobiti potpis predsjednika Andrzeja Dude.

“Taj plan ograničava prava žena u pogledu reprodukcije”, rekla je Katarzyna Labedz iz Saveza za ženska pitanja i obiteljsko planiranje.

Ona drži da bi “hitna kontracepcija” mogla izgubiti svoj smisao jer da bi bila učinkovita, mora se primijeniti u najkraćem roku.

“Bojimo se da se radi o ograničavajućoj mjeri i da će uskoro uslijediti druge”, rekla je Labedz.

Poljska u obrani života nerođenog djeteta: uvodi obvezu recepta za izdavanje ‘tablete za dan poslije’ – ‘ellaOne’

“Pilule za dan poslije” u marketinške svrhe predstavlja se kao “hitna kontracepcija”, međutim u praksi je sredstvo ne samo za inhibiciju ovulacije, već i za prevenciju implantacije embrija.

Poljski pravni sustav, na čelu s Ustavom, dobro uspostavljenom sudskom praksom Ustavnog suda kao i odredbama Zakona od 7. siječnja 1993. o planiranju obitelji, zaštiti ljudskog embrija i uvjetima dopuštenosti pobačaja ljudskog embrija, podržava ljudski život od trenutka začeća. U skladu s načelima poljskog zakona, pobačaj se, u pravilu, smatra kaznenim djelom, a iscrpan popis razloga koji dopuštaju pobačaj – i inače pobuđuju brojne sumnje pravne prirode – imaju narav koja ih čini izuzećem od kaznenog djela. Dakle, dopuštenje upotrebe sredstva za prevenciju implantacije embrija predstavlja povredu poljskog prava i de facto dopušta mogućnost prekida trudnoće na zahtjev.