Povelja Republike Hrvatske hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović se na državnom posjetu Državi Izraelu pri obilasku bazilike Svetog groba i Franjevačkog samostana u Jeruzalemu, susrela s hrvatskim franjevcima i uručila im Povelju Republike Hrvatske.

Obraćajući se kustosu Svete zemlje fra Francescu Pattonu, gvardijanu samostana fra Marcelu Cichineli i definitoru Kustodije Svete zemlje fra Siniši Srebrenoviću, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo susretom, istaknuvši ponos na sve hrvatske franjevce koji su kroz sedam stoljeća zajedno sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji.

Dodala je kako je, uz Svetog Tavelića i Blaženog Stepinca, dugačak popis hrvatskih franjevaca koji su ostvarili svoju duhovnu i humanitarnu misiju u Svetoj zemlji. „Mnogi su se istaknuli svetačkim životom i mučeništvom, pomažući bolesne i potrebite. Mnogi su radili kao znanstvenici i spisatelji povijesnih i religijskih publikacija, a spomenuti Dubrovčanin fra Drkolica obnovio je baziliku Kristova groba. Spomenut ću još i dva brata, hrvatska trgovca iz Bosne koji su otkupili Getsemanski vrt i dali ga na upravu franjevcima“.

Predsjednica je kazala kako je Sveta zemlja u samom temelju franjevačkog poslanja te kako su upravo franjevci bili uvijek pri ruci desecima milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta koji su u nju dolazili pronaći snagu utjehe i duhovne obnove.

„Franjevačka misija je evangelizacija, zajedništvo života u bratstvu, život malenosti, siromaštva i solidarnosti. To su vrijednosti koje kroz stoljeća pronose i hrvatski franjevci iz svih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stoljećima skrbe za svoj narod, a posebno su se dokazali svojim domoljubljem i milosrđem u najtežim razdobljima povijesti našega naroda“, naglasila je Predsjednica Republike, dodavši kako su franjevci neizmjerno pridonijeli u očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture.

„Stoga s posebnom zahvalnošću uime Republike Hrvatske dodjeljujem Povelju hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji za izniman doprinos u stoljetnom očuvanju i njegovanju duhovne tradicije kršćanstva, te brige za hrvatske hodočasnike i promicanju hrvatskog identiteta“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Povelju je uime hrvatskih franjevaca primio fra Siniša Srebrenović. Zahvalio je predsjednici što ih je posjetila i ukazala povjerenje u rad njihove misije: rad za kršćane koji su tamo i hodočasnike koji dolaze u Svetu zemlju.

„Kustodija Svete zemlje, i od Nikole Tavelića i Bonifacija iz Dubrovnika i drugih franjevaca koji su ostavili svoje život, svoj rad u Svetoj zemlji, ima svoje veze i možemo reći da smo ovdje ostavili i svoje korijene ovdje, 800 godina je duga naša prisutnost ovdje”, rekao je fra Siniša.

Osim fra Siniše, Predsjednicu su u obilasku bazilike Groba Isusova pratili i svećenici Armenske Crkve, jedne od kršćanskih Crkava koje upravljaju bazilikom, prenosi IKA.