Prof. dr. Johannes Huber: Broj slučajeva ‘promjene spola’ porastao za 1000 posto…Zašto se djecu uvlači u takvo što?

Johannes Huber, 77-godišnji austrijski sveučilišni profesor i dvostruki doktor, medicine i teologije, jedan od vodećih znanstvenika za ginekološku endokrinologiju, humanu reprodukciju i hormonsku kozmetiku koji je dobio nadimak “hormonski papa”, izuzetno je ugledan i cijenjen ne samo u Austriji nego i u europskim i svjetskim znanstvenim krugovima, ali i kod stručne čitalačke publike kao autor brojnih bestselera s medicinskom, etičkom i vjerskom tematikom.

Ovaj profesor čija je majka gradišćanska Hrvatica, svojom je novom knjigom “Tajna muškarac -žena” uzbunio je mnoge duhove u Austriji, između ostalog i zbog transrodnosti.

Knjiga je mjesecima je u samom vrhu najpopularnijih stručnih knjiga u Austriji. U ekskluzivnom intervjuu za Večernji list progovorio je i o toj temi.

Na pitanje što je htio tom knjigom poručiti, odgovara: Da kod viših bića postoje samo dva roda odnosno spola: muški i ženski. I to za reprodukciju. U ovom se slučaju radi o važnom zakonu prirode, starom više od 300 milijuna godina. I tko je taj koji smatra da tako hladnokrvno može anulirati postojanje tog unaprijed programi- ranog čuda koje se zove čovjek. Taj prirodni ustav najvišeg prioriteta zove se evolucija, i nitko ga ne može staviti izvan snage. Jer za prirodu je dvospolno partnerstvo od pamtivijeka bilo najbolji oblik partnerstva i kao takvo etablirano u društvo.

Sve ostalo su miješani oblici. A što se tiče promjene spola, ja sam prvi na njemačkom govornom području otvorio transrodnu ambulantu u Klinici za ženske bolesti bečke Opće bolnice AHH i Sveučilišne klinike u Beču za one koji su željeli promijeniti spol i znam koliko je to zahtjevan i težak pionirski posao”, kaže.

Napominje da je zabilježen je ekstreman porast broja slučajeva tzv. promjene spola. ”U posljednjih 10 godina čak od 1000 posto. Većinom djevojke žele postati muškarci. Iako je ženino tijelo pravo čudo prirode i znatno složenije od muškarčeva, što se tiče imunog sustava, metabolizma, osjetila. Osim toga, žena ima čak 1000 gena više od muškarca, i superiornija je muškarcu. To je znanstvena činjenica i to sam i opisao u knjizi Žena-čudo”, otkriva.

Na pitanje zašto tako naglo raste broj onih koji žele promijeniti spol, odgovara:

‘Za to postoje biološki uzroci. Poznato je da majka u vrijeme trudnoće prolazi kroz posve kritične hormonalne faze, u kojima je zapečaćen spol djeteta. Točno se ne zna, ali postoje hipoteze da fina prašina može sadržavati tzv. endokrine disruptore. To su materije koje djeluju slično hormonima, kao primjerice pesticidi. Ako dođu do trudnice, mogu u njoj izazvati biokemijske ili endokrine reakcije”.

Na pitanje je li medicinski teško odlučiti u kojem je slučaju promjena spola nužna, a u kojem nije odgovara:

”U Austriji se to mora razjasniti uz pomoć psihologa, je li to zaista trajna želja osobe koja želi promijeniti spol i je li osoba prošla pubertet. To mi je posebno važno, jer posebno su djevojke i žene brze u promjeni mišljenja. A natrag više nema, pa onda neke zaokupljaju suicidalne misli. Zato austrijska pozicija nije tako loša u odnosu na neke druge europske zemlje, kao primjerice Englesku, gdje relativno galantno i brzo rješavaju zahtjeve za promjenu spola. A to je opasno, jer medicina mora računati na nuspojave, kada se zna da ta transosoba doživotno mora uzimati hormone. Nonsens je da se na drugoj strani to, kada se radi o hormonskoj terapiji za žene u menopauzi, ograničava na dvije-tri godine, plaši ih se da je to otrov za tijelo i da će dobiti rak. Tko to onda može razumjeti?”

Za postupak faloplastike, tj. stvaranje muškog spolnog organa potrebno je skinuti dio kože i tkiva, najčešće s ruke ili bedra, nekad i sleđa ili trbuha te od te kože formirati penis

Dugoročnih kliničkih istraživanja, napominje, nema. ”Postoje indicije kod nekih promjena spola da se češće javljaju određene forme tumora na mozgu. Također se zna da je životni vijek tzv. transgendera 5 do 7 godina kraći nego kod drugih ljudi. I to su važni podaci koje se također treba reći osobi koja zatraži promjenu spola”, kaže prof. Huber.

Načelno nije protiv tzv. promjene spola, jer kaže, da je tako onda ne bi utemeljio ambulantu za transrodne osobe.

”Ali želim ukazati na svu ozbiljnost situacije i činjenicu da su razlike između muškarca i žene goleme i da je transformacija u smjeru promjene spola mnogo zahtjevnija nego odrezati grudi ili penis, supstituirati hormone i onda misliti da je sada sve u redu, kako neki misle”, napominje.

”Tim ljudima treba pomoći, ako imaju takvu želju. To je posve legitimno i medicina priskače u pomoć. Ali ono što ne treba, a radi se, umjetno je poticanje na promjenu spola. Ljuti me i užasava kada čujem da već u dječjem vrtiću i školi djeci počinju govoriti o promjeni spola i to reklamirati. Kao da je to nedjeljna šetnja, a ne doživotno uzimanje hormona, povezano s kompliciranim operacijama. Zašto se djecu uvlači u takvo što? I za tu reklamu o promjeni spola dvoje ministara u austrijskoj vladi iz redova Zelenih stavili su na raspolaganje više od 300.000 eura. Grozno! A drugi veliki problem je pokušaj transrodne manjine da reklamiranjem u javnosti “normalnoj” većini nametne svoj stil življenja”, zaključuje.