Promicati sport poradi mira; preveliki gospodarski interesi

Valja promicati sport za mir i bratstvo u svijetu, pročišćavajući ga od brojnih gospodarskih interesa

– istaknuo je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, tijekom 32. redovnog zasjedanja Vijeća za ljudska prava koje je u tijeku u tom švicarskom gradu. Nadbiskup je istaknuo stalno zauzimanje Svete Stolice u promicanju sporta kao općega jezika, sposobnoga ohrabriti pozitivne vrijednosti. Zbog toga će se, na poticaj Papinskoga vijeća za kulturu, u listopadu u Vatikanu održati prva svjetska konferencija o vjeri i sportu.

Posebno je važno – kako je kazao i papa Franjo – podsjetiti na vrijednost Olimpijske povelje za skladan razvoj ljudskoga roda i odgoj mladih kroz sport, koji valja prakticirati bez diskriminacije bilo koje vrste. Predstavnik je Svete Stolice osim toga istaknuo da su sljedeće Olimpijske igre u Riju de Janeiru važna prigoda za jačanje 'etičkih načela' sporta koji se danas još uvijek prečesto povezuje s gospodarskim vidikom, s pretjeranim natjecanjem i nasiljem.

U tom smislu Paraolimpijske igre pokazuju da je sport izraz darovitosti i za osobe s invaliditetom. Na kraju, Sveta Stolica potiče države članice, Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor da nastave sa svojim zauzimanjem u promicanju olimpijskoga ideala i poštovanja ljudskoga dostojanstva u cijelom svijetu i u svakom sportu.

Nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi - RV