Protestanti pljuvali na katoličkog svećenika u Škotskoj

Kanonik Tom White i nekoliko župljana bili su predmet zlostavljanja sudionika protestantskoga marša Oranskoga reda (Orange Order).

Svećenik je popljuvan, a nekoliko župljana bilo je zlostavljano nakon što je protestantski marš prošao pored njihove crkve u Glasgowu.

Kanonik Tom White bio je upravo završio svetu misu u subotu navečer (7. srpnja) u crkvi Sv. Alfonsa kada je prolazila protestantska parada.

Nadbiskupija Glasgow u svojoj izjavi ističe kako su kanonik White i župljani ostavljeni bez obrane nakon što je policija koja je trebala čuvati crkvu pozvana na drugo mjesto suočiti se s još jednim incidentom. "Kanonik White i župljani bili su predmet zlostavljanja... 'Fenijska kopilad' bila je najtipičnija pogrda", stoji u izjavi nadbiskupije. Inače, pridjev "fenijski" bio je zajednički pojam za Fenijsko Bratstvo i Irsko republikansko bratstvo - organizacije posvećene uspostavi neovisne Irske Republike u 19. i početkom 20. stoljeća, a danas ga u pogrdnom kontekstu koriste protestanti za katolike u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj (op.prev.).

"Svećenik je bio popljuvan... Potom je bio izvrijeđan da bi ga zatim muškarac koji je nosio stijeg udario, prije nego je došla policija i uspostavila kakav-takav red", navodi se u izjavi nadbiskupije Glasgow.

Oranski ili narančasti red je protestantska grupa prvotno smještena u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj. Oni u srpnju održavaju svoje marševe u spomen na pobjedu protestantskoga kralja Williama III. Oranskog nad katoličkim kraljem Jamesom II. u Bitci kod Boyne 1. srpnja 1690.

Nadbiskupija Glasgow postavila je dva pitanja policiji i gradskom vijeću: "Kakvo je to društvo koje dopušta da vjerskog službenika i ljude koji idu u crkvu napada grupa koja ima dugu povijest poticanja straha i nemira na gradskim ulicama?" te "Zašto je Oranskom redu još uvijek dopušteno imati svoje parade straha na ulicama u kojima su katoličke crkve i to u vrijeme kada ljudi pokušavaju doći odnosno otići sa svete mise?"

Valja spomenuti kako Oranski marševi imaju dugu povijesti sektaških sukoba, osobito u Sjevernoj Irskoj.

U ožujku ove godine, kako piše Catholic Herald, izvješće Škotske vlade pokazalo je da su katolici žrtve 57 % svih religiozno motiviranih zločina iz mržnje u ovoj zemlji.

Izvor: Nedjelja.ba