Prvo hiperrealistično tijelo Isusa Krista prema Torinskom platnu izloženo je u Španjolskoj

Katedrala u Salamanci od danas je domaćin izložbe prve hiperrealistične skulpture Kristova tijela na temelju podataka dobivenih s Torinskog platna.

Kristova skulptura izrađena je od lateksa i silikona te teži oko 165 kilograma. Krist se nalazi u "mrtvačkom stavu", "noge su malo savijene, ruke prekrižene na razini pubisa".

"Cijelo tijelo čovjeka na pokrovu je vidljivo, ništa nije izostavljeno, uključujući obrezivanje. Kosa koja je korištena je ljudska i može se vidjeti po cijelom tijelu, od stopala do glave sa svim realizmom, bez izostavljanja detalja", navodi CNA, dodajući kako posjetitelji mogu vidjeti svaku poru kože, pjege, trepavice i obrve, ali se skulpturi smiju približiti isključivo s rukama na leđima, u skladu s pravilima izložbe.

"Leđa su blago podignuta, što čini očitim razderotine na glavi uzrokovane krunom od trnja, a postoji i neka vrsta male pletenice koja veže kosu na stražnjoj strani glave.
Također se vide modrice na ramenima zbog nošenja težine križa. Na koži možete vidjeti svaku od suznih rana nastalih trzanjem i tragove noktiju u rukama i nogama, kao i onu između petog i šestog rebra na desnoj strani. Nos je slomljen, a desno oko natučeno".

Biskup Jose Luis Retana Gozalo iz Salamance rekao je da ovaj hiperrealistični prikaz ne podrazumijeva "teološki sukob", jer je misterij postao tijelom, tj. ovako će biti "od pomoći vidjeti misterij, poziv prema misteriju."
"Hiperrealistična skulptura pokušava gledatelju predstaviti 'tijelo ljudske kvalitete bez umjetničkog pokreta', bez interpretacije, izrađeno od multidisciplinarnih znanstvenih podataka temeljenih na studijama o Svetom pokrovu".

Kustos izložbe Álvaro Blanco, sa skupinom umjetnika, posvetio više od 15 godina realizaciji ove skulpture daje opširno prethodno objašnjenje povijesnih i znanstvenih podataka koji kulminiraju u hiperrealističnom tijelu.