REALOV MINISTRANT IZ SESVETSKIH SELA Španjolci se raspisali o raspisali o Vatrenom: 'Igra s kostobranima na kojima je lik svetog Antuna Padovanskog'

Vjera pomiče planine. Tako barem misli Mateo Kovačić.

Vezni igrač Real Madrida, nakon prve sezone u kojoj je postojala sumnja u njega, ostavlja dojam dobrog nogometaša čiji je doprinos presudan u ovim ključnim trenucima sezone, pišu španjolske novine Marca, nastavljajući s osvrtom na 22-godišnjeg hrvatskog reprezentativca koji je mnoge iznenadio velikom partijom protiv Real Sociedada u nedjelju.

A nedjelja je doista sveti dan za Kovačića čija je religioznost primijećena i u Španjolskoj. Na njegovim kostobranima sjaji lik svetog Antuna Padovanskoga i često posjećuje Međugorje, napominje Marcin novinar u Madridu. Vjera mu najviše pomaže od kada je prije 17 mjeseci došao u klub prepun velikih igrača, a nakon nje se obraća sunarodnjaku Luki Modriću.

Ljubav rođena u crkvi

Mateo je dugi niz godina bio ministrant u svojoj župi u Sesvetskim Selima, gdje se kao srednjoškolac zaljubio u vršnjakinju Izabelu Andrijanić koja je pjevala u župnom zboru Lilium. Stalno su se sretali nedjeljom na misi pa je između srednjoškolaca planula ljubav. Mateo je kasnije izjavio da će Izabelu odvesti pred oltar crkve sv. Antuna u Sesvetskim Selima u kojoj su se zaljubili, pa sada zaljubljeni par već priprema vjenčanje u lipnju ove godine. Izabela je navodno poželjela da im na crkvenom obredu pjevaju kolege iz njezina bivšeg zbora.

Mateo-kovacic-stitnici.jpg

- Ako Bog da, želio bih postati dobar otac i muž te pošten čovjek - svojedobno je izjavio Mateo.

Mladi je par pokušao čak i vezu na daljinu, dok je Mateo igrao u Milanu za Inter, no to nije bilo dugog vijeka.

- Bilo mi je jako teško u Milanu jer sam bio bez djevojke i prijatelja, a nedostajala mi je i moja župa. No pomirio sam se s tim jer je sve to dio nogometa - rekao je Mateo.

Kad je prešao u Real, studentica ekonomije Izabela došla je živjeti s njim u Madrid, gdje ovaj pobožni par i nadalje prakticira duhovnost.

- Ponekad molim s djevojkom ili s roditeljima - Mateova je izjava.

Više je nogometaša Real Madrida, u čijem grbu se uz kraljevsku krunu nalazi kršćanski križ, koji snagu traže u Bogu. Uglavnom su to Južnoamerikanci i Španjolci. Desni bočni Brazilac Danilo, koji sada prolazi teške trenutke pojačane zvižducima publike, rekao je prilikom dolaska u klub:

- Želim zahvaliti Bogu što me održao snažnim da igram nogomet.

Ruke i pogled u visine

Njegov sunarodnjak Marcelo, španjolski reprezentativac Isco Alarcon i kostarikanski vratar Keylor Navas na terenu se znaju prekrižiti, kleknuti ili pak pogled i ruke usmjeriti u visine. Navas koji je stao među vratnice nakon legendarnog Ikera Casillasa napominje da je ondje zahvaljujući Božjoj volji.

Kapetan Real Madrida i branič španjolske reprezentacije Sergio Ramos preko desnog ramena skroz do pregiba ruke i lakta ima istetovirane Gospu i Isusa. Kapetan kolumbijske reprezentacije i vezni igrač James Rodriguez na listu lijeve noge ima tetovažu Krista.

Osim kršćana u europskom prvaku, francuski napadač alžirskog podrijetla Karim Benzema je musliman i deset minuta uoči utakmice sluša čitanje iz Kurana preko slušalica.

- To mi služi kako bih imao staložen duh - rekao je na jednoj novinskoj konferenciji prije dvije godine upitan o navikama uoči utakmica.

Označeno u