RELIKVIJA IZ BETLEHEMA Dio Matejevog evanđelja u zagrebačkoj katedrali

Relikvija betlehemskog nevinog djeteta iz vremena Isusova rođenja jedan je od najzanimljivijih predmeta Riznice zagrebačke katedrale. Relikvija se sve do Drugog vatikanskog koncila izlagala u zagrebačkoj katedrali upravo na blagdan Nevine dječice, a darovao ju je katedralnoj crkvi zagrebačkoj 1221. godine Andrija II., kralj Ugarske, objavila je na društvenim mrežama Zagrebačka nadbiskupija.

Katedralna Crkva zagrebačka 1221. godine dobila je na dar mumificirano tijelo “Nevinog djeteta”. Predaja govori o djetetu stradalu u vrijeme jednog od najpotresnijih dijelova Novog zavjeta (Mt 2,16-18) u kojem je opisan zločin kralja Heroda nad muškom djecom do dvije godine starosti u Betlehemu, piše Hrvatska Katolička Mreža.

Relikvijar donosi podatke o historijatu tog predmeta. Može ih se pročitati na latinskom jeziku :

“Ova svetinja nevine dječice, koje je mučenički ubio Herod, darovana je od Andrije II, kralja Ugarske, nazvanog jeruzalemski, dok je

boravio u Jeruzalemu, katedralnoj Crkvi zagrebačkoj 1221. Ova ukrašena škrinja dana je na dar Crkvi zagrebačkoj za vrijeme biskupa

Josipa Galjufa. Za čuvanje ove dragocjenosti pobrinuo se kustos Antun Zdenčaj godine Gospodnje 1780.”

Podsjetimo, da je blagdan “Nevine dječice” i na Istoku i na Zapadu prisutan od prve polovice V. stoljeća. Djeca koja su živote izgubila na okrutan način, u srednjem vijeku su nazvana “Kristovim nasljedovateljima”.