Rođena je sa 368 grama: Male su bile šanse da će preživjeti...

Entitan Martins iz Chicaga je rodila kćer nakon 23 tjedna trudnoće. Najmanja beba koju je bolnica ikad vidjela 4 mjeseca se borila u neonatalnoj intenzivnoj njezi.

Kad se rodila beba Eirianna Martins iz SAD-a, doktori su joj davali samo 17 posto šanse da će preživjeti noć. Rođena je sa samo 368 grama - na rubu preživljavanja (termin koji doktori koriste za djecu za koje postoji jako mala šansa da će preživjeti) i nitko se nije usudio nadati sretnom kraju.

Ali nakon 140 dana provedenih na intenzivnom neonatalnom odjelu u bolnici, majka Entitan napokon može držati svoju kćer u rukama, hraniti ju, i naposljetku... odnijeti kući.Ova vijest je stigla samo par dana nakon što je Američka vlada objavila istraživanje koje je potvrdilo da sve više prerano rođene djece preživljava unatoč lošim izgledima. Razlog tome je terapija steroidima koja se sve više i više daje majkama s riskantnim trudnoćama.

Entitan Martins je znala da će morati ići na inducirani porod. Za vrijeme trudnoće je razvila preeklampsiju, komplikaciju u trudnoći koju karakterizira visoki tlak, a pojavljuju se i znakovi oštećenja unutarnjih organa, najčešće bubrega. U takvim situacijama doktori preporučuju rani porod, ali nakon 30-og tjedna trudnoće na što je Martins bila spremna. - Jedan dan je doktor samo ušao i rekao "Danas idemo na porod. Zovem Vašeg muža, idemo to obaviti." - prepričava Martins trenutak kad je saznala da hitno mora ići na carski rez. To se dogodilo čak 7 tjedana prije nego što je porod bio planiran, za siječanj 2017. Mislila sam da sam se pripremila, ali kad sam ju vidjela u inkubatoru srce mi se slomilo - Martins je rekla za WLS-TV.

beba-martins-1.jpg

Roditelji dugo vremena nisu smjeli ni dotaknuti svoje dijete jer je koža kod mikro preuranjenih beba toliko tanka da bi ju samim dodirom mogli ozlijediti. Danas mala Eirianna Martins izgleda kao svaka druga beba, normalno pije na bočicu, stišće malim ručicama i zainteresirano promatra svoju okolinu. - Ovo je čudo, pravi blagoslov. Sretna sam što smo obje dobro, ovo je bila prava bitka - kroz suze je rekla Martins.

Označeno u