Rođeno bez bubrega, ovo dijete je pravo čudo

Abigail Beutler je zaista čudo od djeteta. Rijetko stanje novorođenčeta koje nazivamo Potterovim sindromom značilo je da će Abigail biti rođena bez bubrega.

Uz mnoge druge poteškoće, ova je bila sigurna stvar. No, roditelji su odbijali odustati od vjere, a Bog je pokazao da je Njegova volja uvijek snažnija od bilo kakve zemaljske prepreke.

dijete-rodeno-bez-bubrega-1.jpg

Kongresnica Jaime Herrera Beutler i njezin suprug, Dan, ušli su uzbuđeno u 20-tjedno ultrazvučno snimanje. No, kada su ugledali potpuno sivu sliku ultrazvuka, sve se promijenilo. 

Liječnici su Jaime i Danu rekli kako njihova djevojčica nema bubrega, a to je situacija, kako oni kažu, koja je“ inkompatibilna sa životom“. 

„Dijete će se, ili roditi mrtvo, vi ćete pobaciti ili će se pak ugušiti u vašem naručju nakon što se rodi.“- prenosi Jaime što joj je bilo rečeno.

Jaime i Dan bili su suočeni s izborom – prekinuti trudnoću odmah ili čekati da se stvari odviju svojim tokom? I dok su doktori objašnjavali kako postoji 0 % šanse za preživljavanje, Jaime je cijelo vrijeme osjećala udarce svoje malene djevojčice u utrobi.

Šok koji su doživjeli čuvši tu poražavajuću vijest, ostavila je supružnike potpuno nesposobnima da taj dan donesu ikakvu odluku. Otišli su kući kako bi dobro procesuirali sve informacije, gdje se Jaime u valu emocija jednostavno onesvijestila.

„Došli smo doma i bili smo totalno izgubljeni.“, kaže Jaime. „Sjećam se kako sam sjedila na podu nezaustavljivo ridajući, a Dan je došao do mene i zagrlio me… Počela sam razmišljati: „Oni nam kažu sa 100 %-tnom točnošću da dijete neće preživjeti. A ipak, ona je upravo sada živa.“ I kako si to možeš posložiti u glavi? Ne možeš. Potpuno se izgubiš.“

Par je tražio mišljenja više doktora, iako bi uvijek dobili jednaku, strašnu prognozu. No, Jaime i Dan odlučili su koračati u vjeri, te da neće odustati od svoje bebe…ili Boga. Zato su ozbiljno počeli moliti za čudo.

Budući da je Jaime kongresnica, njezina je trudnoća već bila objavljena javnosti. Da se to nije dogodilo, par bi ovu tešku situaciju držao u privatnosti. Ali sada, očajni roditelji nisu imali izbora, nego i ovu strašnu vijest također obznaniti.

Iako se onda činio kao potpuno krivi tajming, Bog je imao poseban razlog što je Jaimeina i Danova tuga morala biti podijeljena s javnošću.

Novost o njihovoj borbi već je bila objavljena u novinama. A Rob Volmer – predsjednik agencije za odnose s javnošću u Washingtonu – koji inače rijetko uzima USA Today, baš je tada prelistavao kopiju istih dok je čekao klijenta.

Upravo je u tom trenutku saznao za Jaimeinu situaciju. Iako se čini kao slučajnost, vjerujemo da je to dio predivnog Božjeg plana!

Rob je prošao kroz sličnu situaciju, mada se radilo o drukčijoj bolesti.

„Pomislio sam: Znam da su doktori u krivu, ali ona mi neće vjerovati. Moram pronaći nekoga tko će me predstaviti.“, rekao je Rob.

Život njegovog sina spašen je amnioinfuzijom slane otopine u maternicu njegove žene. Bubrezi su odgovorni za produkciju amnionske tekućine potrebne za sveopći razvoj fetusa, posebno pluća. I zato što malena Abigail nije imala bubrege, ostatak njezinog tijela nije se razvijao. Ali iz iskustva sa svojim sinom, Rob je znao da su injekcije slane otopine sposobne omogućiti tekućinu koja je nedostajala.

Rob nije odustajao sve dok nije uspio prenijeti informaciju do Jaime. Pomogao je uspostaviti kontakt između Jaime i doktorice koja je njemu pomogla – dr. Jessica Bienstock, perinatologinja u bolnici Johna Hopkinsa u Baltimoreu.

Unatoč uspjehu sa Robovim sinom, dr. Bienstock bila je jako skeptična da će injekcija slanom otopinom išta pomoći, ponajprije zato što je Abigail već imala značajne deformacije kao rezultat neimanja bubrega – njezina je glavica bila izobličena, stopala su izgledala uvrnuto, a njezina prsa mala.

Ali Jaime i Dan nisu odustajali od vjere.

„Razlika između 0 % nade i 0.00001 % je enormna“, rekao je Dan.

I Bog nije završio s ovom djevojčicom! Samo jedan tjedan poslije, doktor je rekao „odjednom sve izgleda u redu.“ Abigailina glava je normalnog oblika, prsa su donekle narasla, a ona se slobodno „meškolji“.

Kako je Jaime nastavljala odlaziti na tjedne tretmane, imali su milost vidjeti kako Bog čini nevjerojatno djelo.

„Nastavljali smo ubrizgavati tekućinu, a obujam njezinih prsa je rastao.“, rekla je dr. Bienstock. „Vidjeli smo Abigail kako unutra
prakticira disanje.“

Bili su uporni. Nisu imali mogućnosti pratiti razvoj pluća pa su zato nastavili stavljati povjerenje u Božje ruke i moliti za čudo.

Pravo je iskušenje nastupilo s kontrakcijama koje su se pojavile dok je Jaime bila u Predstavničkom domu. Poslali su je na prijevremeni porod u 28. tjednu trudnoće. Malena Abigail rođena je 15. lipnja 2013. godine, teška samo 1336 grama.

Iako pripremljeni na najgore, bio je napet trenutak vidjeti tek izlazak malene Abigail. Ali samo nekoliko trenutaka poslije, mala ratnica je zaplakala. Bio je to plač koji je značio da su pluća obavljala svoj rad!

„To je naše čudo,“pomislila je Jaime kad je čula taj slatki plač.

Sad kad su se njezina pluća ipak pokazala dobro razvijenima, doktori su skrenuli pozornost na sljedeću poteškoću – njezin nedostatak bubrega. Abigail je već sljedeći dan imala operaciju te je odmah započela s dijalizom.

Rezultat je bio aktivno, stabilno i samostalno disanje. Abigail je prva beba s Potterovim sindromom koja je uspjela preživjeti!

Dijaliza se nastavila uspješno provoditi sljedeće tri godine, koliko su Abigailini roditelji čekali da njihova djevojčica bude dovoljno stara za sljedeći korak u liječenju. Nakon što ju je Nebeski Otac spasio, Abigailin zemaljski otac je sada imao ključnu ulogu u njezinom liječenju.

Njezin junački otac je već stavio svoju odvjetničku karijeru na čekanje samo kako bi mogao biti doma sa svojom kćeri i brinuti se o njoj.

„Želio sam dati sve od sebe kako bi njezin život bio bolji“, kaže Dan.

I ako je to značilo doniranje bubrega, Dan je bio spreman. I upravo to je i učinio!

Unatoč tome što je bila već 6 mjeseci trudna, Jaime je neprestano bila uz Abigail tijekom tjedana provedenih u bolnici uslijed transplatacije. Bio je to snažan podsjetnik na sve što je obitelj morala proći kako bi došla do ove točke.

„Samo sam se zaustavila, pogledala je i rekla: O moj Bože, ona ovdje nije ni trebala biti…a sada cijeli život stoji pred njom. Blagoslovljeni smo i isplatilo se.“ – rekla je Jaime.

Transplantacija je prošla uspješno, što je značilo kraj Abigailinoj dijalizi. I danas, ona je sretno i zdravo djetešce.

Isto dijete bez bubrega, za koje je rečeno da je „inkompatibilno sa životom“ je danas vitalno, živo i dišuće svjedočanstvo snažne Božje volje!

„Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj,
silni Spasitelj!
On će se radovati tebi pun veselja,
obnovit će ti svoju ljubav,
kliktat će nad tobom radosno.“
Sefanija 3,17