Saznajte koji je narod najreligiozniji, a koji najčešće ide na mise

Rumunji najreligiozniji, Poljaci najčešći na misama, Hrvati među prvih deset ...

«Pew Research Center» objavio je istraživanje prema kojem je Rumunjska najreligioznija zemlja u Europi, ravnajući se prema četiri faktora: važnost koju ljudi dodjeljuju religiji u svojem životu, redovnost religijske prakse, učestalost molitve, i sigurnost vjere.

Prema tom istraživanju vidljiva je značajna razlika u religioznosti zapadne, te centralne i istočne Europe. Načelni rezultat istraživanja govori da je istok znatno religiozniji od zapada.

U Rumunjskoj primjerice, 64 posto populacije tvrdi da vjeruje u Boga s apsolutnom sigurnošću, 50 posto je izjavilo da religija ima važnu ulogu u njihovom životu, 55 posto redovno pohodi mise, barem jednom mjesečno, a 44 posto svakodnevno moli.

Temeljem ovih rezultata, Pew Research Center zaključio je da bi se 55 posto Rumunja moglo nazvati «posebno religioznima».

Na drugoj strani spektra nalazi se Estonija, najsjevernija od baltičkih zemalja, gdje se «posebno religioznima» može smatrati samo 7 posto populacije. U toj zemlji samo 6 posto populacije navodi da religija ima posebnu važnost u njihovom životu, njih 9 posto se moli svakodnevno, 10 posto redovno ide na mise, a 13 posto vjeruje u Boga s apsolutnom sigurnošću.

Kako piše tribun.hr nakon Rumunjske, neke od najreligioznijih zemalja u Europi su Armenija, Gruzija, Grčka i Moldavija, a među prvih deset nalazi se i Hrvatska.

Prema pokazateljima, Poljska je na prvom mjestu u pitanju populacije koja redovno pohađa vjerske obrede, njih 61 posto, dok je prema pitanju vjere u Boga na prvom mjestu Armenija, gdje 70 posto ispitanika kaže da vjeruju u Boga s apsolutnom sigurnošću.