STARICA VELIKOG SRCA U potrazi za odbačenom hranom iz kontejnera pomaže siromašnima

Umirovljenica Marta iz Italije svakodnevno pretražuje kontejnere supermarketa kako bi pomogla najsiromašnijima u svojem gradu.

Nakon preturanja po kontejnerima supermarketa 79-godišnja Marta, koja u Casalborgoneu živi sa suprugom, svakodnevno prikupi više od 40 kilograma iskoristive hrane. Prvo je prevozi biciklom do kuće, a potom triput tjedno vozilom do siromašnih obitelji u gradiću 32 kilometra udaljenom od Torina.

„Nevjerojatno je koliko se hrane baci. Bacaju je ako joj uskoro istječe rok trajanja ili ako ambalaža izgleda oštećeno. Nedavno, primjerice, bile su to naranče. Ako jedna ne valja, baca se čitav paket od 5 kilograma. To je sramotno!“, kazala je Marta za talijanski list Avvenire dodavši kako bi političari i oni koji kroje društveno važne odluke trebali obratiti pozornost na stvarnu situaciju glede siromaštva.

Martu je na njezin angažman potaknula jedna obitelj koja je umalo izgubila sve uslijed ekonomske krize. Tako je doznala o ljudima u potrebi, a sada hranom opskrbljuje osam kućanstava čiji ju članovi uvijek dočekuju s velikom radošću.

„Nikada me ništa nisu pitali, nikada ništa nisu bacili – od brašna prave kruh, od mlijeka sir…“, dodala je Marta. Njezin rad zapazio je i svećenik Benito Cutelle koji je isprva mislio da pretura po kontejnerima tražeći hranu za sebe.

„Tražila je u smeću namirnice za one koji nemaju ništa za jelo. Bio sam vrlo iznenađen. U svojim godinama ona se vrlo ponizno posvećuje službi pomoći najsiromašnijoj braći. Jedino što žali je što nema nikog drugog da im pomogne kad se ona premori“, izjavio je Cutelle za Avvenire.

Iako je svakodnevno suočena sa zurenjem ili kritikama znatiželjnih ili sumnjičavih promatrača, Marta nema vremena za tuđe komentare i mišljenja o njezinim aktivnostima. „Radim to zato što znam da postoje ljudi koji su u potrebi i koji me čekaju“, rekla je umirovljenica za talijanski list.| Nedjelja.ba