Stoti rođendan hrvatske redovnice u Francuskoj

U nedjelju, 17. veljače, u samostanu sestara "Notre Dame" u gradiću Brouny, tridesetak kilometara udaljenom od Pariza, svoj stoti rođendan proslavila je časna sestra Manuela Panjkrc – Čuček.

Tom prigodom sudjelovala je na svetoj misi koju je u kapelici samostana predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu don Stjepan Lončar, a nisu je zaboravili niti vjernici iz Dijona, gdje je dugo služila. Njih desetak došlo je zajedno s rodbinom iz rodnoga mjesta Sv. Ivana Zeline, javlja Nedjelja.ba.

manuela-panjkrc-1.jpg

Foto: Stjepan Lončar

S. Manuela sve je osvojila svojim vedrim duhom i smislom za šalu. Bilo je divljenja vrijedno čuti kako i nakon tolikih godina službe u inozemstvu tečno govori hrvatski jezik i pjeva hrvatske pjesme. A da je slavljenica u dobrom zdravlju i raspoloženju pokazuje i to što se sama javila čitati misna čitanja. Druženje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici uz pjesmu i specijalitete, a posebno uz tortu na kojoj se isticao brojka 100. Prije rastanka, sestra Manuela je sve pozvala da se opet zajedno s njom okupe za deset godina.

manuela-panjkrc-2.jpg

Foto: Stjepan Lončar

Čestitku za stoti rođendan pismom joj je uputio i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić.

manuela-panjkrc-4.jpg

Foto: Stjepan Lončar

S. Manuela Panjkrc-Čuček rođena je 19. veljače 1919. u Svetom Ivanu Zelini, a 1939. stupila je u samostan sestara Notre Dame u Liegeu u Belgiji. Kada je započeo Drugi svjetski rat, sestre su pobjegle u Francusku, propješačile Španjolsku i došle do Lisabona u Portugalu. Tamo je obukla redovničko odijelo i položila redovničke zavjete. Od 1945. djelovala je u francuskom gradu Dijonu. Tu je mnogo pomagala izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bila je pastoralna suradnica mnogih svećenika misionara i dugogodišnjega ravnatelja Hrvatske inozemne pastve mons. Vladimira Stankovića.

Bila je izvanredna katehistica i učiteljica hrvatskog jezika u Francuskoj. Svoje umirovljeničke dane provodi u samostanu u Brounyu.