Teksas postao najveća američka savezna država koja zabranjuje ‘promjenu spola’ za maloljetnike

Guverner američke savezne države Teksas Greg Abbott potpisao je prošlog tjedna zakon kojim se zabranjuje ‘promjenu spola’ za maloljetnike uključujući blokatore puberteta i hormonsku terapiju za , čime je Teksas postao najveća od 20 saveznih država koje su to zabranile, prenosi narod.hr.

Teksas, druga najmnogoljudnija američka država s procijenjenih 29.800 ‘transrodnih’ mladih u dobi od 13 do 17 godina, prema Institutu Williams iz UCLA, javlja Reuters.
Američka unija za građanske slobode i druge skupine najavile su da će se boriti protiv zakona na sudu.

Teksaški zakon stvara iznimke za maloljetnike koji su započeli liječenje prije 1. lipnja ili za one koji su pohađali 12 ili više sesija savjetovanja o mentalnom zdravlju ili psihoterapije tijekom najmanje šest mjeseci.

Ali ti pacijenti “trebaju prestati uzimati lijekove na recept tijekom određenog vremenskog razdoblja”, kaže zakon.

Zagovornici takvih zakona kažu da vlada mora intervenirati protivno željama roditelja i liječnika jer se boje da će to prouzročiti nepopravljivu štetu i kažu da djeca nisu u stanju prihvatiti takve odluke.

Skupine, uključujući Američku liječničku udrugu, Američku psihološku udrugu i Američku akademiju pedijatara, protive se zakonu.