TERORISTIČKI NAPAD U CRKVI Tijekom mise u katedrali na Filipinima bačene bombe, najmanje 21 osoba poginula, deseci ranjenih

U eksplozijama, 27. siječnja, ispred i u samoj katedrali Gospe Karmelske u gradu Jolo na otoku Sulu na jugu Filipina ubijeno je prema trenutačnim podacima 20, a ranjeno više od 80 osoba.

Prema policijskim podacima među ubijenima je 15 civila i petorica vojnika. Mjesni mediji objavili su slike razorene unutrašnjosti katedrale, bomba je eksplodirala u neposrednoj blizini oltara, u prvim redovima klupa. Ta je katedrala već više puta bila cilj terorističkih napada, tako je godine 2009. dvoje ljudi ubijeno u napadu islamističkih terorista skupine Abu Sayyaf; godine 2012. na katedralu je bačena granata koja je urušila krov, no nitko nije bio ozlijeđen. Prema podacima portala Rappler ukupno je od godine 2000. u neposrednoj blizini i u samoj katedrali izvršeno deset bombaških napada.

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzana osudio je najnoviji napad, istaknuo da se intenzivno traga za počiniteljima te najavio pojačano osiguranje svih crkava i javnih prostora, javlja Kathpress, a prenosi ika.hr.

Preko svoga glasnogovornika Salvadora Paneloa predsjednik Rodrigo Duterte napade je osudio kao bezbožne čine i najavio da neće biti milosti prema počiniteljima.

Filipinska biskupska konferencija okupljena na plenarnom zasjedanju u Manili u priopćenju je napad najoštrije osudila kao teroristički. Predsjednik Filipinske BK nadbiskup Romulo Valles izrazio je sućut i blizinu žrtvama. Kršćane je pozvao da se na početku mirovnog procesa kroz stvaranje autonomne muslimanske regije na Mindanau zajedno s miroljubivim muslimanima i domorocima zauzimaju protiv nasilnoga ekstremizma.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a nagađa se da je povezan s referendumom o autonomiji regije Bangsamoro, u kojoj većinu čine muslimani. Autonomiju je podržalo 85 posto glasača, no u provinciji Sulu u regiji Bangsamoro, stanovništvo je glasalo protiv. Drugi pak sumnjaju na teroriste Abu Sayyafa.

filipini-napad.jpg

Photo: agencije

Papa osudio napad na katoličku katedralu na Filipinima

U svom obraćanju nakon Angelusa posljednjeg dana Svjetskog dana mladih u Panami u nedjelju 27. siječnja papa Franjo osudio je smrtonosni bombaški napad na katoličku crkvu na Filipinima.

“Kristu i Djevici povjeravamo žrtve terorističkog napada počinjenog ove nedjelje u katedrali u Jolu na Filipinima tijekom euharistijskog slavlja. Najoštrije osuđujem ovo nasilje, koje donosi novu tugu ovoj kršćanskoj zajednici i uzdižem svoje molitve za mrtve i ranjene. Neka Gospodin, Knez mira, obrati srca nasilnika i udijeli stanovnicima tog područja mirni suživot”, rekao je Papa u svom obraćanju nakon molitve Anđeo Gospodnji u Obiteljskom domu dobrog Samarijanca u Panami.