Turist razbio Isusov kip u jeruzalemskoj crkvi

U četvrtak, 2. veljače, na blagdan Svijećnice, američki turist srušio je s postolja Kristov kip u crkvi u jeruzalemskom starom gradu.

Policija je priopćila kako je riječ o američkom turistu koji ima 40 godina i nad kojim će se provesti vještačenje kako bi se utvrdilo njegovo duševno stanje. Najnoviji čin vandalizma šesti je po redu napad na kršćanska sveta mjesta od početka godine u Izraelu. Prema neslužbenim informacijama američki turist je židov.

Crkva presude, u kojoj se dogodio najnoviji napad, pripada svetim mjestima kojima upravlja Franjevačka kustodija u Svetoj zemlji. Na tome se mjestu nalazi i Studium Biblicum Franciscanum, kao i najstariji jeruzalemski muzej koji se bavi poviješću i kulturom kršćanstva u Svetoj zemlji, s ranokršćanskom arheološkom zbirkom otvorenom 1902.

Podsjetimo, prvog dana Nove godine oskvrnjeno je protestantsko groblje na brdu Sionu; srušena maronitska crkva na sjeveru Izraela i ispisani uvrjedljivi grafiti na zidovima armenskog samostana u starom gradu u Jeruzalemu. Ciljevi napada bili su i armenska patrijarhija i kršćanski restorani na Novim vratima u kršćanskoj četvrti, javlja CNA.

Nažalost, u Izraelu rastu napetosti između vjerskih zajednica, a radikalne snage mogle bi biti ohrabrene formiranjem desne vlade pod starim premijerom Benjaminom Netanjahuom te povećati napade na kršćane kao dio šire akcije koja za cilj ima nestanak Kristovih sljedbenika.