U Europskom parlamentu održan 19. Europski molitveni doručak

19. Europski molitveni doručak okupio je u Europskom parlamentu u Bruxellesu više od 350 gostiju iz svih krajeva Europe i svijeta, među njima i deset gostiju koji su stigli iz Hrvatske na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koja je jedne od suorganizatorica ovog velikog događaja.

Pod geslom „Evo me, Gospodine!“ devetnaesti po redu molitveni doručak u Europskom je parlamentu okupio političare, diplomate, poslovne ljude, voditelje nevladinih organizacija i pojedince kojima je zajednička vjera u Isusa Krista kako bi zajedno promišljali o izazovima pred kojima se Europa i svijet danas nalaze i ohrabrili se u daljnjem djelovanju.

Kao govornici na 19. Europskom molitvenom doručku sudjelovali su bivši premijer Etiopije Tamrat Layne i princeza Margareta od Lihtenštajna. Oboje su sa sudionicima molitvenog doručka podijelili snažna svjedočanstva vjere.

Layne je govorio o svom putu preobraćenja od gerilca i komunista do gorljivog čovjeka vjere koji danas putuje svijetom ohrabrujući ljude svojom životnom pričom. Osvrnuo se i na krizu u kojoj se Europa nalazi danas te kazao kako Europu neće spasiti niti materijalno bogatstvo niti ljudska mudrost, niti ovozemaljski vođe, već Bog koji nas i danas postavlja na kušnju. „Europa se nalazi pred ključnim izazovom. Gospodin pita: Koga da pošaljem? Na nama je da odgovorimo: Evo me, mene pošalji!“, kazao je Layne.

Princeza Margareta of Lihtenštajna bila je vrlo osobna podijelivši sa sudionicima 19. Europskog molitvenog doručka osobno i dojmljivo svjedočanstvo trudnoće i majčinstva te otvorenosti životu. I ona je tako posvjedočila da se u životnim kušnjama potrebno osloniti na Boga koji te kušnje pred nas i postavlja kako bi iskušao našu vjeru. Govorila je i o svom stricu kralju Baudoinu koji joj je životni uzor jer je uvijek u svojim dnevnim obvezama pronalazio vremena za molitvu. Princeza Margareta od Lihtenštajna kazala je kako su Europi i svijetu danas više nego ikada potrebni vođe koji ishodište za svoje djelovanje pronalaze u vjeri.

19. Europski molitveni doručak započeo je u utorak uvečer večerom dobrodošlice na kojoj je po prvi puta na poziv zastupnice Marijane Petir nastupio i hrvatski glazbenik - gospodin Luka Balvan. Deseteročlana hrvatska delegacija sastavljena predstavnika vjerskih medija i angažiranih vjernika laika sudjelovala je i u panel raspravi koja se nastavila na molitveni doručak, kao i na molitvenom ručku kojim je cijeli program zaključen, a kojim je moderirala zastupnica Marijana Petir.

Osvrćući se na temu 19. Europskog molitvenog doručka, Petir je kazala kako je Božji poziv na nasljedovanje poprilično radikalan jer on iziskuje da napustimo sve svoje komocije i sigurnosti te da životom svjedočimo što propovijedamo. Ohrabrila je potom sve prisutne da se odvaže odgovoriti na taj poziv. „Prihvatimo izazov i živimo dostojni poziva na kojeg smo pozvani. Odgovorimo Gospodinu: Evo me! Mene pošalji!“, zaključila je Petir.

Jedan od govornika na ovogodišnjem molitvenom doručku, Tamrat Layne na poziv zastupnice Marijane Petir ovoga će tjedna posjetiti i Hrvatsku. Naime, u petak, 9. prosinca Layne će gostovati u Križevcima gdje će se susresti s dogradonačelnikom Tomislavom Katanovićem i održati predavanje fokolarima, a potom će govoriti i studentima u zagrebačkom studentskom domu Gradec.