U Italiji sukob između crkvene hijerarhije i vjernika zbog pitanja imigracije

Italiju po svemu sudeći očekuje dugoročan sukob između Crkve i države.

Birači su izabrali vladu koja se aktivno protivi imigraciji, unatoč upozorenju Crkve kako bi zapravo trebalo pružati dobrodošlicu migrantima.

Crkva se s druge strane nikada nije baš jasno izrazila trebali tu dobrodošlicu nuditi samo izbjeglicima ili ona zaista vrijedi za sve migrante. A nedavno je najveći talijanski časopis Famiglia Cristiana usporedio Mattea Salvinia, vođu Lige i ministra unutarnjih poslova, sa Sotonom, na što se novi ministar razumljivo naljutio. Sve skupa predstavlja prilično oštar osobni napad, pogotovo jer se Crkva nije tako ponijela prema nekim drugim političarima, primjerice Emmi Bonino, koja aktivno zagovara pravo na abortus.

Salvini je, s druge strane, reagirao na kritiku Crkve, ističući da ga podupiru mnogi obični katolici, i tu je sigurno u pravu. Zato smo došli do opasne situacije: hijerarhija Crkve se kreće u jednom smjeru, a mnogi laici (a možda i neki svećenici, pa čak i biskupi, koji sa sada šute) u drugom.

U međuvremenu, Salvini je krenuo u ispunjavanje još jednog predizbornog obećanja, naime u rješavanje ilegalnih romskih utočišta na periferiji Rima. Ova politika, bez obzira na to što ljudi misle izvan Italije, i što će mnogi reći u Italiji, će također biti popularna. Na kraju, kako to zna istaknuti Salvini, on samo provodi zakon.

U Italiji se ono što Vatikan kaže, a što publikacije poput Famiglia Cristiana objavi, uzima vrlo ozbiljno. Ako Crkva ima problem sa Salvinijem, slijedi da Salvini ima problem s Crkvom. Za dobrobit talijanskog naroda, i kako se ne bi išlo na mlin ljudima poput Emme Bonino, Crkva mora hitno izgraditi most s talijanskom vladom. Da važna katolička publikacija (obično prepoznata kao glasnik samoga Vatikana) naziva ministra unutarnjih poslova Sotonom, ne pomaže. U biti, vrlo je neodgovorno.

Međutim, neki biskupi idu dosta daleko u svom davanju podrške dolasku useljenika u Italiju. U tome se najviše ističe kontroverzni bivši biskup Caserta, Raffaele Nogaro, koji je ranije ovog mjeseca izjavio: “Moralno i kao vjernik, radije bih sve crkve pretvorio u džamije, ako bi bilo korisno i ako bi to pomoglo u spašavanju života siromašnih i nesretnih muškaraca i žena, jer Krist nije došao na zemlju kako bi gradio crkve, nego pomagao ljudima bez obzira na rasu, vjeru ili nacionalnost“.

“Umjesto toga, postoje političari koji u svojim govorima i dalje zagovaraju deportacije, a najgore je da to čine s krunicom u ruci i izgovarajući ime Božje uzalud, što je vrlo težak grijeh”, rekao je Nogaro, aludirajući na sliku ministra unutarnjih poslova Mattea s krunicom u ruci.

“Isus nam dolazi u čamcu, on je u čovjeku ili djetetu koje se utapa, Isus kopa po smeću u potrazi za malo hrane“, izjavio je sicilijski kardinal Francesco Montenegro u propovijedi nedugo nakon ove izjave.

Izvor: quovadiscroatia.com/ https://www.breitbart.com/london/2018/07/24/italian-bishop-i-would-turn-all-churches-into-mosques-to-save-migrants/

 

Označeno u