U nastojanju da pomogne progonjenima, Mađarska nudi stipendije za mlade kršćane iz cijelog svijeta

Mađarski dužnosnik poželio je dobrodošlicu kršćanskim stipendistima iz cijelog svijeta u Budimpeštu i naglasio važnost pomaganja progonjenim kršćanima, javlja CNA.

Mađarska je htjela podržati sve zajednice u potrebi diljem svijeta, ne samo kršćane, rekao je Tristan Azbej u Budimpešti prošlog četvrtka, izvijestio je Hungary Today . Međutim, kršćani zauzimaju posebno mjesto u srcima Mađara, dodao je.

Azbej je mađarski državni tajnik za pomoć progonjenim kršćanima i odgovoran je za Agenciju Mađarska pomaže .

“Kršćanstvo je najprogonjenija religija na svijetu. Više od 300 milijuna kršćana je progonjeno i diskriminirano zbog svoje vjere”, rekao je Azbej 20. listopada.

 Govoreći na otvaranju godišnjeg programa stipendiranja kršćanske mladeži, Azbej je podsjetio da je generacija njegovih djedova i baka proživjela svjetske ratove, a generacija njegovih roditelja antiklerikalnu, antireligioznu i antikršćansku komunističku diktaturu.

Program stipendiranja mladih kršćana osnovala je mađarska vlada 2017.

Agencija Hungary Helps (Mađarska pomaže) koordinira program stipendiranja od kolovoza 2020.

Prema web stranici programa , gotovo 200 studenata studira u sklopu programa. Dolaze iz Sirije, Pakistana, Iraka, Izraela, Palestine, Libanona, Nigerije, Kenije, Etiopije i Armenije.

Stipendisti mogu sudjelovati u širokom rasponu obrazovnih programa koji se predaju na engleskom jeziku, kao što su medicinske i zdravstvene znanosti, inženjerstvo, arhitektura, društvene znanosti, ekonomija, poljoprivreda, umjetnost i humanističke znanosti te informacijska tehnologija. Program nudi približno 300 kolegija na 14 sveučilišta u Mađarskoj, pokrivajući sva područja visokog obrazovanja na svim ponuđenim stupnjevima, od prvostupnika do doktorata.

Program u potpunosti pokriva školarinu, a stipendisti dobivaju i potporu za putne troškove i troškove smještaja.

Mađarska nije jedina europska država koja nudi stipendije mladim kršćanima kojima prijeti progon. Hrvatska vlada je u travnju 2021. objavila program stipendiranja kršćanskih studenata iz zemalja u razvoju.