U Nigeriji opet otet svećenik

Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ priopćila je u utorak 11. lipnja 2024. da je u sjeverozapadnoj nigerijskoj saveznoj državi Kaduni otet još jedan svećenik, Gabriel Ukeh.

Generalni vikar biskupije Kafanchan vlč. Faweh Kazah je u priopćenju poslanom zakladi, rekao da su vlč. Ukeha oteli nepoznati otmičari iz ureda Župe sv. Tome u Zaman Dabu, u nedjelju 9. lipnja u ranim satima.

Vlč. Kazeh pozvao je na molitvu za „žurno i sigurno oslobođenje“ otetog svećenika. Također je osudio „opetovane otmice za otkupninu nevinih i bespomoćnih građana naših župa“. Pritom je pozvao vlasti na pripravnost sigurnosno-obavještajnih službi ususret proslavi muslimanskog Kurban-bajrama.

„Dok radimo s obavještajcima na njegovom brzom oslobađanju, želimo pozvati sve da se klone preuzimanja zakona u svoje ruke. Upotrijebit ćemo sva legitimna sredstva da bismo osigurali da nam se [vlč. Ukeh] vrati živ i zdrav“, poručio je generalni vikar.

Priopćenje je zaključio utječući se zagovoru „Blažene Djevice Marije, Majke svećenika i redovnica“ i molitvom da „Propeti Isus usliši naše molbe i ubrza bezuvjetno oslobađanje svoga svećenika i [svih] drugih otetih osoba“.

U godinu dana 4 tisuće otmica

Vatican News je, pak, objavio da se otmice događaju diljem Nigerije, a razbojnici i pobunjenici odvode ljude u zarobljeništvo radi pozamašnih otkupnina, kao i iz političkih ili ideoloških razloga. Od svibnja 2023. dogodilo se više od 4 tisuće otmica.

Ranije ove godine, Dikasterij za evangelizaciju objavio je izjavu osuđujući val otmica i izražavajući „najdublju i iskrenu solidarnost“ s nigerijskim narodom suočenim s krizom.

U svibnju oteta dvojica svećenika

CNA podsjeća da su u svibnju bila oteta još dvojica svećenika. Vlč. Oliver Buba, svećenik biskupje Yola, otet je 21. svibnja i oslobođen nakon deset dana.

Također je nakon desetodnevnog zatočeništva pušten vlč. Basil Gbuzuo, svećenik nadbiskupije Onitsha, otet 15. svibnja.