Ubijen još jedan svećenik

Radi se o salezijancu španjolskog podrijetla, ocu Fernandu Fernándezu koji je jučer oko 12 sati u gradu Bobo Dioulasso, ubijen u pučkoj kuhinji centra Don Bosco

Crkva u Burkini Faso oplakuje smrt još jednog svećenika. Radi se o salezijancu španjolskog podrijetla, ocu Fernandu Fernándezu koji je jučer oko 12 sati u gradu Bobo Dioulasso, ubijen u pučkoj kuhinji centra Don Bosco. Ne radi se o terorističkom napadu, nego o osveti kuhara salezijanske zajednice kojega je prije dva mjeseca otac Fernando otpustio.

Tijekom napada drugi je svećenik podrijetlom iz Toga, otac Germain Plakoo-Mlapa, teško ranjen i odveden u bolnicu. Ubojicu je uhitila policija. Otac je Fernández bio ekonom centra Don Bosco u Bobo-Dioulassu, gdje su 1994. godine salezijanci izgradili centar za pomoć dječacima i djevojčicama s ulice, centar za opismenjavanje i stručno osposobljavanje s više od 300 đaka.

Ubojstvo je španjolskog salezijanca samo posljednji događaj u nizu pogibija u vjerskim zajednicama u toj zemlji. U Doriju su 14. svibnja, ubijeni imam i njegov sin. U Bamu su 13. svibnja, tijekom marijanske procesije teroristi ubili četvero katolika. Dan prije toga, u Dablou, teroristi su za vrijeme mise ubili šestero katolika i oca Siméona Yampu. U Soumu, 5. svibnja, teroristi su nakon molitve ubili župnika i petero vjernika. Otac Antonio César Fernández Fernández, španjoslski misionar, zajedno je s četiri carinika 15. veljače ubijen na granici dok se vraćao u Burkinu Faso. Od početka 2019. godine u svijetu je ubijeno 8 svećenika, od toga 6 u Africi i 2 u Južnoj Americi.

Situacija u Burkini Faso zabrinjava svijet, te samu Crkvu i papu Franju koji je prošlih dana izrazio svoju žalost zbog ubojstva u crkvi u Dablou. Biskup dijeceze Kaya, monsinjor Teofil Nare pozvao je kršćane da se ne prepuštaju strahu i "iskušenju osvete"; nadbiskup dijeceze Ouagadougou, monsinjor Philippe Ouédraogo od stanovništva je zatražio da se s vjerom i jedinstveno suprotstave nasilju. U toj zemlji sve je više terorističkih napada kojima se nastoji uništiti miran suživot kršćana i muslimana.

Ministar vanjskih poslova Burkine Faso izjavio je da se na području Sahela terorizam širi i čini se da ga financira tržište zlata. Organizacija ujedinjenih naroda izrazila je veliku zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosti i humanitarne situacije, te istaknula da želi sudjelovati u sprečavanju daljnje destabilizacije, ne samo u Burkini Faso, nego i u drugim zemljama Sahela.

Naime, zemlje Sahela suočavaju se s velikom humanitarnom krizom s oko 150 tisuća raseljenih samo u Burkini Faso; 600 tisuća u Čadu i preko pola milijuna djece koja su lišena pohađanja nastave. Borba protiv terorizma i kriminala u zemljama Sahela zajednička je odgovornost. Potrebno je udružiti se na međunarodnoj razini – rekao je šef diplomacije Burkine Faso i dodao – Toj pošasti treba pristupiti odlučno kao u Iraku i Afganistanu.