Ubijen mladi američki misionar

Neidentificirani napadači iz Sentinelese zajednice ubili su američkog misionara Johna Allena Chaua (27) na Sjevernom Sentinel otoku koji se nalazi u sastavu indijskog Andeman i Nicobar otočja. Slučaj ubojstva registriran je protiv neidentificiranih članova tog plemenskog saveza.

Prema izvorima Chau je putovao na Sjeverni Sentinel uz pomoć lokalnih ribara, a namjera mu je bila družiti se s članovima gotovo misterioznog Sentinelese plemena. Chau je, navodno, unajmio ribarski gumenjak iz Chidiyatapu područja uputivši se na Sjeverni Sentinel otok 16. studenoga, javlja Nedjelja.ba.

Chau je posjetio Andaman i Nicobar otoke pet puta ranije te je izrazio želju da se susretne s plemenima i propovijeda kršćanstvo. Izvori navode da su Chaua vjerojatno ubili neprijateljski članovi Sentinelese plemena odmah nakon što je stigao na otok.

Policijski zvaničnici potvrdili su da je slučaj prijavljen protiv nepoznatih počinitelja Sentinelese plemena. "Nakon što smo dobili relevantne informacije, ovaj slučaj je zvanično zabilježen", rekao je policijsko dužnosnik Andaman Sheekha, koji je ustvrdio da su glavni osumnjičeni pripadnici izoliranog plemena.

Indija ima dugu povijest napada na kršćanske misionare. U siječnju 1999. Graham Staines, australski misionar, živ je spaljen skupa sa svoja dva sina, Philipom (10) i Timothyjem (6). Rulja Dajrang Dal fundamentalista napala je misionara i njegovu djecu dok su spavali u svom vagonu u Manoharpur selu, koje se nalazi u Kendujhar distriktu, indijske Odisha provincije. Nekoliko godina poslije napadači su dobili doživotne kazne zatvora.

Širom Indije prijave progona eskaliraju kako brojem tako i težinom. Ova eskalacija dosta je uzrokovana i jačanjem nove vlade od 2014. Svojom žestokom vjerskom retorikom potiču Hinduse da se razračunaju s vjerskim manjinama, a sve zbog svoje političke koristi.

Te godine je, kada je BJP došla na vlast, Evangelističko društvo Indije zabilježilo 147 incidenata kršćanskog progona. Poslije tri godine, 2017. s BJP-om na vlasti, Evangelističko društvo Indije dokumentiralo je 351 novih incidenata.

William Stark, regionalni menadžer Internacionalnog kršćanskog koncerna rekao je: "Mi u ICC-u smo jako zabrinuti ovim izvješćima prema kojima je američki misionar ubijen u Indiji. Svaki dan čujemo o novim progonima u Indiji. Mnogi se kršćani plaše da bi ovo moglo postati normalno u njihovim zajednicama dok Hindusi i ostali olako i s dozvolom, bez straha od kažnjavanja napadaju kršćane i ostale manjinske zajednice. Indija mora poduzeti korake u suzbijanju vala netolerancije i nasilja."

Nažalost, ubojstvo Johna Allena Chaua je u dijelu međunarodne sekularne i ateističke javnosti izazvalo podsmijeh, pa čak i ushićenja radosti što je još jedan kršćanski misionar izgubio život. Također se s odobravanjem govorilo o "ljudskim pravima" otočana da sačuvaju svoj identitet i izoliranost te da oružjem imaju pravo braniti svoj "stil života", pa čak i ubojstvom "uljeza".

Ironija leži u tome što isti ljudi, koji opravdavaju ubojstva misionara, tobože zbog očuvanja kulture i identiteta, na drugoj strani uskraćuju to isto pravo na identitet i kulturu europskim i drugim narodima.