Ubijeni deseci civila i svećenik Joseph-Désiré Angbabata

Nasilje u Srednjoafričkoj Republici ponovno je uzelo maha. U sukobima su ubijeni deseci civila i svećenik Joseph-Désiré Angbabata.

U posljednjih nekoliko dana u sukobima između dviju oružanih frakcija, bivših pobunjenika Seleka koji pripadaju Pokretu za jedinstvo i mir u Središnjoj Africi i milicija anti-balaka, u nekim selima područja Bambari, na jugu zemlje, ubijeni su deseci civila, među kojima mnogo žena i djece. Ubijen je i svećenik Joseph-Désiré Angbabata, župnik crkve Svetog Karla Lwange u Séku, javio je Radio Vatikan.

„Taj novi val nasilja prouzročio je bijeg više tisuća osoba. Područje Bambari je bogato rudnicima zlata i dijamanata, a vjerske skupine muslimana i kršćana, koje su uvučene u sukobe, samo su iskorištene za političke i gospodarske ciljeve“, izjavili su vjerski vođe Srednjoafričke Republike, uključujući i kardinala Dieudonnéa Nzapalaingu, nadbiskupa Banguija.

„Neki su pripadnici Pokreta za jedinstvo i mir napali sela na tom području gdje se našao i župnik župe Séko, Joseph Désiré, te je ubijen iz neposredne blizine. Bježeći od sukoba, poginulo je oko 50 ljudi, a ranjeno 80. Neki su od tih ranjenika, kršćani i muslimani, prevezeni u bolnicu u Bambari“, rekao je za Radio Vatikan otac Firmin Gbagoua, generalni vikar biskupije Bambari. Dodao je kako je, nažalost, pristup mjestima sukoba vrlo težak jer borci Seleka ne dopuštaju dostavu humanitarne pomoći preživjelima.

Prema njegovim riječima, situacija je stvarno ozbiljna jer nema nikakve zaštite. „Ljudi, žene i djeca pokušavaju pobjeći na svaki mogući način, ali nema međunarodnih snaga koje bi zaustavile ubijanje i zajamčile sigurnost i zaštitu siromašnog stanovništva. Ne razumijemo zašto to nasilje pogađa civilno stanovništvo, i zato pozivamo vođe tih oružanih skupina da prestanu s ubojstvima, te da se vrate razumu“, naglasio je otac Firmin Gbagoua u razgovoru za Radio Vatikan.

„Obraćamo se Vladi i međunarodnim snagama koje nam moraju pomoći kako bismo izišli iz ove situacije i kako bi oružane bande prestale ubijati siromašno stanovništvo“, apelirao je na kraju Gbagoua.

KT | Nedjelja.ba

Označeno u