Učenici katoličke škole odabrali molitvu umjesto prosvjeda

Učenici katoličke škole u Denveru 14. ožujka nisu odali počast 17-ero žrtava pucnjave u Parklandu, Florida, tako što ustali i protestirali, već su kleknuli i molili.

Kao posljedica pucnjave koja se dogodila 14. veljače, skupina aktivista pod nazivom Youth Empowerment koji su povezani s pokretom Women’s March, objavila je da će 14. ožujka biti Nacionalni dan štrajka u znak prosvjeda protiv nasilja izazvanog vatrenim oružjem. Ta je izjava postala kampanja na društvenim mrežama koja je dosegla gotovo sve srednje škole i učenike u SAD-u, a mediji su izvjestili o sudjelovanju brojnih škola.

Učenici Denverske nadbiskupije drugačije su tome pristupili. Nadbiskup Samuel J. Aquila i Elías Moo, nadzornik katoličkih škola u Denveru, potaknuli su svećenike i ravnatelje da umjesto 17-minutnog protesta održe 17-minutnu molitvu u svojim školama za obraćenje srca te za posredovanje za mir duša poginulih, piše Denvercatholic.org.

“Smatramo da prvi i najvažniji odgovor mora biti jedinstvo u molitvi”, rekao je Moo.

“U srži onoga s čim se naša zemlja danas suočava jest duhovna bitka, bitka za dušu našeg društva i nacije.”

denver-skola-1.jpg

Među školama koje su održale molitvu je i Holy Family High School u Broomfieldu. Otac Joe McLagan, kapelan škole Holy Family, tog je jutra predvodio osoblje, učenike i roditelje u molitvi krunice. Sophie Schmid, studentica druge godine, rekla je da se za vrijeme molitve osjećala dijelom većeg duhovnog pokreta za mir i sigurnost.

U razdoblju gdje se nacionalni dijalog o kontroli vatrenog oružja vrti oko politike, otac McLagan se osvrnuo na izjavu nadbiskupa Charlesa J. Chaputa iz Philadelphije koji je 15. veljače rekao da “…veća ograničenja u korištenju oružja neće riješiti problem koliko god ona bila važna u ovom trenutku. Izgubili smo poštovanje prema ljudskom životu i to je krajnje predvidljiv rezultat.”

“Moramo naučiti praštati, rasti u svetosti, moramo naučiti da naše spasenje ne dolazi od politike već od Gospodina”, rekao je otac McLagan. “Politika je dobra koliko i ljudske vrline. Ako nemate ljude s vrlinama, kako onda očekivati da će politika imati vrline? Sve počinje tako da prvo kleknemo, a onda krenemo u akciju.”