Unatoč ratu u Svetoj zemlji, rekordan broj posjetitelja mjesta Isusova krštenja

Mjesto Isusova krštenja, Al Maghtas na jordanskoj strani rijeke Jordana, u 2023. posjetilo je 212 tisuća ljudi, objavila je u srijedu 3. siječnja KNA.

Unatoč snažnom padu broja hodočasnika s početkom rata u Gazi, mjesto Isusova rođenja time je posjetio rekordan broj osoba, prenosi KNA riječi ravnatelja kompleksa Al Maghtasa Rustoma Mkhjiana, objavljene na arapskom kršćanskom portalu Abouna. Ove se godine navršava 25 godina od kako je jordanski kralj pokrenuo izgradnju kompleksa.

Rat u Svetoj zemlji odražava se i na turizam u Jordanu, iako je ta zemlja i nadalje sigurno turističko odredište, izjavio je Mkhjian. Broj posjetitelja porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 36 posto. Trećina njih došla je iz Italije i Francuske. Među arapskim posjetiteljima prednjačili su Libanonci, a Jordanci su prošle godine činili oko šest posto ukupnog broja posjetitelja.

Svetkovina Krštenja Gospodinova, na koju drugog petka u siječnju tradicionalno hodočaste tisuće vjernika iz svih dijelova Jordana u Al Maghtas, ove bi godine iz obzira prema žrtvama rata trebala biti skromnija, doznaje KNA iz crkvenih krugova.

Prema navodima katoličkog medijskog centra u Ammanu, tradicija hodočašća na obalu Jordana obnovljena je u jubilejskoj 2000. godini. Od tada traju radovi na izgradnji kompleksa na inicijativu jordanskog kralja Abdullaha II., uključujući i crkvene građevine za više kršćanskih zajednica.

Al Maghtas, mjesto Isusova krštenja, 2015. uvršteno je u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. U okviru projekta vrijednog 280 milijuna eura, predviđena je daljnja izgradnja kompleksa na području veličine 138 hektara oko mjesta krštenja. Jordanske vlasti time žele poboljšati usluge za hodočasnike i druge posjetitelje. U listopadu 2020. osnovan je međunarodni međuvjerski savjet koji ima zadaću nadzirati izgradnju. Članovi savjeta, između ostalih, su Dalaj Lama, kineski poduzetnik Jack Ma i novozelandski redatelj i glumac Sir Peter Jackson, objavila je u srijedu 3. siječnja KNA.