"Unplanned" - 94 osobe napustile posao u industriji pobačaja nakon gledanja ovoga filma

Film "Unplanned" prikazuje život bivše zaposlenice američke organizacije "Planned Parenthood" Abby Johnson koja je, nakon što je prisustvovala pobačaju u klinici koju je vodila, postala aktivna zagovarateljica prava na život nerođene djece.

Film “Unplanned” novi je film o nekadašnjoj direktorici organizacije “Planned Parenthood” koja je najveći pružatelj pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Film donosi istinitu priču o Abby Johnson koja je, suočivši se s bolnom istinom o pobačaju, postala aktivistica za život. U prva dva tjedna prikazivanja samo u SAD-u film je zaradio gotovo 16 milijuna dolara, piše Hrvatska Katolička Mreža.

Film se na samom početku svog prikazivanja susreo s ozbiljnim pokušajima cenzure. Premijeri filma prethodili su pritisci i napadi na producentsku kuću “Pure Fix” koja stoji iza filma, a blokiran je i Twitter račun filma te je odbijeno njegovo oglašavanje. Međutim, zahvaljujući građanskoj inicijativi CitizenGO i njihovoj peticiji “Želim gledati Unplanned”, koja je do sad prikupila 217 768 potpisa, film je krenuo u međunarodnu distribuciju. Inače, građanska inicijativa CitizenGO putem interneta i građanskih skupova poziva na djelovanje radi zaštite i unapređenja života, obitelji i ljudskih prava. Kampanju za promicanje distribucije filma “Unplanned” pokrenuta je i u Hrvatskoj.

Ubojstvo nerođenoga djeteta jest uznemiravajuće, ali ne samo kada ga se gleda u igranom filmu, već mnogo više kada ga se provodi u stvarnom životu.

“Pritisci na distributere i kina koja žele prikazati film su vrlo snažni. U Kanadi su dva kina otkazala projekciju jer su njihovi vlasnici ili voditelji te članovi njihovih obitelji primili prijetnje smrću. Koliko je pokušaj cenzure jak, u zemljama za koje smatramo da imaju razvijenu demokraciju, govori i činjenica kako je od svih vodećih kanadskih medija samo jedna jedina novinarka intervjuirala redatelja filma. Tijekom intervjua je zaključila kako prikazivanje filma stvara mnogo straha. Redatelj filma odgovorio joj je kako je strah velik jer ako identificiramo nerođeno dijete, dijete u maternici, kao ljudsko biće onda ćemo morati promijeniti ponašanje prema njemu”, poručuju iz građanske inicijative CitizenGO.

Od 12. srpnja film se prikazuje u Kanadi, a u studenom stiže u Nizozemsku i Belgiju. Distribucija je dogovorena i u susjednoj Italiji. Za Hrvatsku nema najava.

Američka organizacija odgovorna za određivanje prikladnosti filma po dobnim skupinama (MPAA) filmu “Unplanned” dala je ocjenu R (što znači da maloljetnici do 17 godina mogu gledati film uz pratnju roditelja ili punoljetnog skrbnika). Iz MPAA-a su poručili kako je tako odlučeno zbog tri scene pobačaja, od kojih najgorom smatraju ultrazvučnu sliku bebe tijekom izvođenja pobačaja.

Na internetskim stranicama građanske inicijative CitizenGO poručili su:

“Ova ocjena podcrtava dvostruke standarde društva u kojem živimo. S jedne strane pobačaj se predstavlja kao medicinsku uslugu i pravo žene, a s druge strane se prikazivanje te usluge, koja otkriva ono što uistinu jest – ubojstvo nerođenoga djeteta, smatra uznemirujućem. Ono i jest uznemiravajuće, ali ne samo kada ga se gleda u igranom filmu, već mnogo više kada ga se provodi u stvarnom životu”.

“Do sada su 94 osobe napustile svoj posao u industriji pobačaja nakon što su pogledale film. Želimo pružiti podršku producentima filma “Unplanned” kako bi lokalni distributeri bili ohrabreni i donijeli ovaj važan film na velike ekrane”, poručuju iz te građanske inicijative.