Upoznali su se na Svjetskom danu mladih u Madridu, vjenčali su se i danas su na Svjetskom danu mladih u Krakowu

Meksikanac Sebastián Jiménez i poljakinja Agnieszka Piotrowski su se upoznali 16. kolovoza 2011. za vrijeme Svjetskog dana mladih u Madridu.

Nešto kasnije su se vjenčali u Njemačkoj i sada se vračaju proživjeti još jedan Svjetski dan mladih u Krakowu, Poljska, zemlji Pape Ivana Pavla II., kojem također zahvaljuju za svoj brak. Ovo je njihova priča.

U razgovoru sa ACI Prensom, Sebastián (29) priča kako je putovao sam u Madrid te mu se kasnije pridružila grupa ljudi iz Leóna. Sjeća se kako je u Španjolskoj došao na pogrešno mjesto i pomogla mu je jedna volonterka iz Afrike. Smatrao je da je to nekakvim znakom jer je u to vrijeme razmišljao otići volontirati na taj kontinent.

Agnieszka, Aga kako ju od milja zove, sada ima 28 godina. 2011. je otputovala iz Njemačke, gdje je živjela, u Madrid u vrijeme kada je bila neodlučna treba li otići u samostan ili osnovati obitelj.

Jedan dan, „nakon jutarnjih kateheza i kao pravi fan Real Madrida otišao sam razgledati stadion Santiago Bernabéu. Na izlazu sam se sjetio kako je na putu nekakva trgovina prtljage i odlučio sam ući.“, prepričava.

„S novim koferom u jednoj ruci i aparatom od kojeg se ne odvajam u drugoj, sreo sam grupu poljakinja koje su radile mjehuriće od sapunice. Moram priznati da je to jedna od stvari koju najviše volim fotografirati. Oklijevao sam pitati ih za jednu fotografiju, ali sam pustio sram na stranu i očajnim engleskim uspio dobiti dopuštenje za par fotografija“.

Sebastián priča kako je susret bio kratak ali su izmjenili Facebook adrese kako bi im kasnije poslao slike. On im je poklonio krunicu.

Na dan bdijenja u podnožju zračne luke Cuatro Vientos, zajedno s dva milijuna mladih na kiši i pred Benediktom XVI.-im, Aga se molila i zatražila znak od Boga: „ako sljedeći dan bude vidjela papu iz prvog reda shvatiti će to kao znak da treba ići u samostan; ako ga vidi iz drugog reda to će značiti da treba osnovati obitelj. Sljedećeg se dana probudila kasno i otišla se okupati s prijateljima. Nakon dosta vremena provedenog čekajući i s željom da se vrati u svoj sektor, nekoliko policajaca im nije dopustilo da se vrate jer se Papa približavao u papamobilu. Tako je Aga vidjela Svetog Oca iz drugog reda“, prisjeća se Sebastián.

Odvojeno su se vratili u Meksiko i Njemačku i jednog mu se dana ona obratila na Facebooku. Započeli su s razgovorima, a uslijedili su telefonski pozivi i nakon nekog vremena su se zaljubili.
Potom je Aga imala priliku otputovati u Meksiko na hodočašće u Baziliku Gospe Guadalupske

„Aga nije imala novaca za pokriti troškove cijelog putovanja, ali uz očevu i tetinu pomoć uspjela je to ostvariti. Napokon smo se ponovno vidjeli, nakon toliko vremena sam je mogao vidjeti i zagrliti. Bilo je to nakon Mise na poljskom u crkvi San Felipe Neri u Ciudad de Méxicu“.

Sebastián kaže kako je „vrhunac bio u podnožju Majke Marije od Guadalupea, ondje sam je zamolio da nas vodi u našim odlukama i da nam otvori potrebne puteve kako bi ostali zajedno. Drugi emotivan trenutak bio je kada smo zajedno vidjeli kip Svetog Ivana Pavla II. koji se nalazi na šetalištu Bazilike“.

„Njemu smo povjerili našu vezu, on nas je mogao dobro razumijeti s obzirom da ima dvije nacionalnosti, poljsku po rođenju i meksičku po ‘usvojenju’, tako da nas nije mogao iznevjeriti, imali smo najbolju kombinaciju“, prisjeća se.

Za vrijeme drugog Aginog putovanja u Meksiko odlučili su se vjenčati. Vjenčali su se 2013., godine kada su Svjetski dani mladih održani u Río de Janeiru. Sada imaju dvoje male djece: Patricio i María Guadalupe.

„Život nije lak, pogotovo u drugoj zemlji s drugim jezikom i kulturom, ali te kušnje nam pomažu povećati vjeru i pomažu u saznanju da je Onaj koji nam je omogućio da se pronađemo u podne tog 16. kolovoza ,uvijek na našoj strani i nikada nas ne ostavlja same.“, objašnjava Sebastián.

Unatoč problemima koje imaju i raznim atentatima koji su se dogodili u Njemačkoj posljednjih dana, oni žive puni nade i ulaganja u obitelj. Aga će uskoro završiti pravni studij.
„Sada se pripremamo proživjeti zajedno nakon pet godina nove Svijetske dane mladih, ali na poseban način, u zemlji moje supruge i našeg posrednika – Svetog Ivana Pavla II., ondje gdje je sve počelo“, zaključuje Sebastián.