Većinski katolička Argentina legalizirala pobačaj

Nakon burne rasprave koja je trajala do srijede navečer, argentinski senat glasao je u 4:00 ujutro o odobravanju zakonodavstva kojim se legalizira pobačaj kroz prvih 14 tjedana trudnoće. Tisuće pro-life aktivista ispred zgrade je čekalo rezultat. Najava je, kad je stigla, bila porazna. Mnogi su jecali od tuge.

Mnoštvo okupljenih pristaša pobačaja također je čekalo, odjeveni u zeleno. Kad su rezultati objavljeni – 38-29 uz jedan suzdržan glas – pristaše pobačaja počeli su neobuzdano slaviti. Djeca bi konačno mogla biti legalno pobačena u Argentini, piše Narod.hr.

Kongres je odobrio zakon ranije ovog mjeseca, a ovo je već deveti put da su zagovornici pobačaja pokušali legalizirati pobačaj u Argentini. U 2018. godini, predloženi zakon o pobačaju pokazao je osobe koje podržavaju život u cijeloj zemlji i na kontinentu. Milijuni su se pridružili pokretu Plavi val, s više od četiri milijuna koji su marširali u Argentini u znak prosvjeda protiv legalizacije, piše Life Site News.

Mnoge su pro-life osobe sinoć očekivale tijesnu pobjedu, a katoličko svećenstvo pozvalo je političare da odbiju zakon. Snažna većina – gotovo 70 posto – Argentinaca ne podržava pobačaj, a evangelici su nastupili uz bok katolicima kako bi zaustavili prijedlog. Predsjednik Alberto Fernandez, koji je na čelu argentinske lijeve koalicijske vlade, već je dugo obećavao da će na sve načine raditi na tome da ubrza legalizaciju.


Argentinski pokret Plavi val sada se okuplja kako bi reagirao. Jedan govornik, obraćajući se ožalošćenima s improvizirane pozornice, obećao je da će se boriti dalje: „Svjedoci smo poraza života. Ali naša se uvjerenja ne mijenjaju.” Pro-life aktivistica Sara de Avellaneda rekla je za novine Clarin da će se borba protiv pobačaja nastaviti: „Došla sam jer sam morala biti ovdje. Nismo nevidljivi. Nije sve zelena plima. Ovaj je zakon protuustavan i njegova provedba neće biti laka. ”

Mračan je dan za najugroženiju djecu Argentine, a vriskovi radosti koji su uslijedili nakon izglasavanja zakona bili su grozan uvid u trajni kolaps dragocjenih kulturnih vrijednosti.

“Učinile smo to, sestre. Stvaramo povijest. Nema riječi za ovaj trenutak, prolazi nam kroz tijelo i dušu”, tvitala je Monica Macha, zastupnica u vladajućoj lijevoj koaliciji predsjednika Alberta Fernandeza koji je podržao zakon. Te riječi prenio je Reuters u svojem naslovu. Ali, kako je primijetio Charles Camosy, „nacrt zakona pogurali su muški ministar zdravstva i muški predsjednik koji je snažno vodio kampanju protiv prenatalne pravde. Argentinke su većinom bile protiv ovog zakona.”

Njihova predanost zaštiti ljudskog života bit će tim važnija u danima koji slijede.