Veličanstveno Crkveno remek-djelo 'La Sagrada Familia' bit će gotovo 2026.

Crkveno remek-djelo 'La Sagrada Familia' bit će gotovo 2026.

Gaudijevo krunsko djelo, punog imena 'El Temple Expiatori de la Sagrada Familia' ili skraćeno 'La Sagrada Familia', posjeti više od tri milijuna ljudi na godinu. Upravo zahvaljujući snažnu rastu broja posjetitelja - procjenjuje se da će do kraja godine crkvu posjetiti 3,2 milijuna ljudi, 38 posto više nego 2010. - osiguran je novac za sljedećih 15 do 17 godina gradnje, piše ABC.Kad njen glavni ni Kristov toranj visine 170 metara bude dovršen, Sagrada Familia postat će najviša kršćanska crkva na svijetu.

sagrada-familia_.jpg

Katedrala na listi svjetske baštine UNESCO-a

Gradnja katedrale počela je 19. ožujka 1882. i izvorno je povjerena arhitektima Martorellu i Francescu de Paula Villaru, a projekt 1883. prelazi u ruke tada mladom i perspektivnom arhitektu Gaudiju. On je znatno promijenio Villarov izvorni plan kombinacijom arhitektonsko-građevnog stila koji sjedinjuje gotičku disciplinu sa zaobljenim linijama, jasnoću i jednostavnost modernizma s ambiciozno strukturiranim stupovima i lukovima, sve bogato urešeno nizom simbola.

Katedrala je od 1984. na listi svjetske baštine UNESCO-a, a papa Benedikt XVI. prošle ju je godine posvetio i proglasio bazilikom. Antoni Gaudi (1852.-1926.) bio je katalonski arhitekt Art Nouveaua, poznat po originalnom stilu i iznimno osobnom dizajnu. Svoje je srce darovao tom kolosalnom kompleksu te je 1914., sa 62 godine, odlučio i živjeti u jednoj kućici u dvorištu katedrale, posvetivši se isključivo izgradnji svog remek-djela.

Gaudí je u Kataloniji rođen i umro. Bio je izraziti katolik pa danas postoje i težnje da ga se proglasi katoličkim blaženikom. Već dosta rano postao je vegetarijanac i često je postio, a pod kraj života bio je naročito zaokupljen vjerom i težio je prema skromnosti i asketizmu. Na kraju života toliko se skromno oblačio da je izgledao kao prosjak. Uoči današnjeg dana 1926. godine hodao je u crkvu na redovitu ispovijed i molitvu, kad ga je udario tramvaj. Izgubio je svijest, a prolaznici su zbog njegove odjeće i nedostatka dokumenata mislili da je riječ o prosjaku, pa mu isprva navodno nitko nije pomogao. Ipak, naposljetku ga je policajac odveo u bolnicu, gdje mu je pružena samo najosnovnija pomoć. Tak kasnije su ga prepoznali, kad mu se stanje znatno pogoršalo. Na današnji dan, samo tri dana nakon što ga je udario tramvaj, preminuo je. Bile su mu 73 godine.

Vjerojatno najveličanstvenije Gaudíjevo djelo je crkva Sagrada Familia u Barceloni. Sagrada Familia zapravo znači Sveta obitelj (njoj je posvećena ta crkva, a dodijeljen joj je i status bazilike). Do Gaudíjeve smrti nije dovršena ni jedna četvrtina te goleme građevine, a radovi traju i danas. Postoji namjera da Sagrada Familia bude dovršena do 2026. godine tj. do 100. godišnjice arhitektove smrti.
S

agrada Familia izrazito je velikih dimenzija. Gaudí je zamislio da ima čak 18 tornjeva, od kojih je do danas dovršeno samo 8. Naime, 18 tornjeva posjeduje sljedeću simboliku:
– 12 tornjeva za 12 apostola
– 4 tornja za 4 evanđelista
– 1 toranj za Blaženu Djevicu Mariju
– 1 toranj za Isusa Krista.

Dakako, Kristov toranj trebao bi biti najviši, visine čak 170 metara. Tu je visinu Gaudí navodno odabrao tako da bude koji metar niža od poznatog barcelonskog brda Montjuïc, jer navodno nije želio nadvisiti Božju kreaciju. Kad Kristov toranj bude dovršen, Sagrada Familia postat će najviša kršćanska crkva na svijetu.

Nakon njegove iznenadne smrti 1926. njegovi su suradnici nastavili izgradnju po njegovim planovima, a 1935. u tome ih je prekinuo španjolski Građanski rat. Izgradnja je nastavljena sedamdesetih nakon pada fašističkog režima i od tada vrlo polagano traje i do danas. Kad bude gotova, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara. (Hina)

Označeno u