(VIDEO) Poljska proslavila Dan neovisnosti – „Želimo Boga“ slogan velikog marša u Varšavi!

Poljska je jučer proslavila 99 godina neovisnosti, pripremajući se za veliku proslavu 100 godišnjice slobode iduće godine koja je će biti na veličanstven način obilježena diljem cijele zemlje.

Dan neovisnosti, slobodnu i samostalnu Republiku Poljsku, proslavio je svečano cijeli državni vrh i milijuni Poljaka diljem zemlje. Kao i svake godine, organizirani su diljem zemlje veliki marševi s tisućama poljskih zastava, a najveći je bio u Varšavi na kojem je sudjelovalo 60.000 ljudi pod nazivom „Mi želimo Boga“ (We want God), sloganom stare domoljubne i katoličke poljske pjesme, prenosi Narod.hr.

Vođa vladajuće stranke Jarosław Kaczyński izjavio je prilikom proslave: “11. studenoga je 99. godišnjica dana koji se smatra danom koji je Poljska vratila neovisnost, važan dan u našoj povijesti”.

Poljska je mnogo propatila pod okupacijskim vlastima prošlih vremena, a naročito pod nacističkim i komunističkim režimima koji su koštali života milijune Poljaka. Zbog toga danas Poljska ljubomorno čuva svoju neovisnost i katolički identitet.

Na Dan neovisnosti Duda je također podijelio državne ordene, uključujući tri reda Bijelog orla, najviše državne ordene u Poljskoj koji se dodjeljuju za civilne i vojne doprinose u zemlji. Ordeni Bijelog orla otišle su Bernardu Czernecki, svećeniku i kapelanu u pokretu Solidarnost, glumcu Franciszek Pieczka i Andrzej Pityński, domoljubnom kiparu.

Tradicionalni godišnji marš na Dan neovisnosti prolazio je ulicama Varšave i privukao 60.000 ljudi, a održan je pod sloganom stare Poljske domoljubne i katoličke pjesme: “Želimo Boga”.

Marševi su se održavali u gradovima širom zemlje, kao i druge regionalne aktivnosti, uključujući “Sretnu paradu” u Wrocławu, “Domovinsku paradu” u Krakovu i “Nacionalne boje“ u Szczecinu.


Dana 11. studenoga 1918. Józef Piłsudski dobio je vlast nad poljskom vojskom i proglasio neovisnost Poljske, dok je Njemačka potpisala primirje koje će označiti službeni kraj Prvog svjetskog rata.

Prije 1918. godine, Poljska je bila podijeljena među susjedima: Rusijom, Njemačko i Austro-Ugarskom  i bila obrisana sa karte Europe više od 120 godina.

Kaczyński je rekao kako neovisnost Poljske nije bila netaknuta u periodu neovisnosti, s obzirom na okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog okupacijskog komunističkog režima Moskve, ali je dodao kako je Poljska ostala na kartama svijeta tijekom tog vremena, što je bio “uspjeh”.

Govoreći na središnjem Piłsudski trgu, predsjednik Andrzej Duda izjavio je da je to mjesto simboličke važnosti. To je bio mjesto Saske palače – koju su u vrijeme Drugog svjetskog rata srušili nacistički Nijemci – i sada nosi ime jednog od očeva poljske neovisnosti, rekao je Duda.Označeno u