Više od 12 milijuna hodočasnika pohodilo Gospu Guadalupsku

Više od 11 milijuna hodočasnika pohodilo je između 9. i 12. prosinca unatoč kišnom vremenu baziliku Gospe od Guadalupe u Mexico Cityju, a broj hodočasnika od početka prosinca iznosio je više od 12 milijuna, izvijestio je portal eluniversal.com.mx a prenosi u srijedu 13. prosinca Kathpress.

Najmanje su dva hodočasnika smrtno stradala na povratku s hodočašća u meksičkoj saveznoj državi Puebla. Osim toga, najveće hodočašće na svijetu prošlo je bez ozbiljnijih incidenata.

Mnogi su hodočasnici hodali danima i čak tjednima kako bi iz udaljenih mjesta stigli do Gospina svetišta u podnožju brda ukazanja Tepeyac. Drugi su pak putovali biciklima i autobusima. Brojni među njima prešli su na koljenima posljednju dionicu, da bi naposlijetku molili i polagali cvijeće i slike pred likom milosrdne Gospe od Guadalupe.

Kao i svake godine, u prostranom dvorištu bazilike podignuti su mnogi šatori pod kojima su prenoćili hodočasnici koji su željeli u ranim jutarnjim satima pozdraviti Gospu.

Središnje slavlje višednevnog hodočašća, “misu ruža”, predvodio je nadbiskup Mexico Cityja kardinal Carlos Aguiar Retes. Istodobno je uputio i video poruku hodočasnicima, ističući naporan put koji su prelazili kako bi ispunili zavjet Gospi.

Kardinal Aguiar je ohrabrio sve prisutne da Bogorodicu nazočnu u slici u svetištu “ne samo pozdrave, nego da s njom raspravljaju i pritom iskuse utjehu i pomoć”.

“Morenita” (tamnoputa) Gospa pokazuje svima da ih Bog nije napustio”, rekao je kardinal.
I papa Franjo osvrnuo se u povodu svetkovine u intervjuu televizijskoj postaji Televisa na milosrdnu Gospu od Guadalupe.

“Meksički narod zaslužuje imati majku”, rekao je, upravo zbog rastuće nesigurnosti, otmica, nekažnjenih zlodjela, femicida, siromaštva i prirodnih katastrofa. Blažena Djevica Marija zna “kako pratiti svoju djecu – ako se loše ponašaju ona šuti, ali ih i dalje prati”, rekao je papa Franjo.

Nadležne vlasti objavile su u srijedu po mjesnom vremenu, gradske službe pobrinule su se za 300.000 hodočasnika dijeleći im vodu, tople napitke, hranu i pokrivače. Grad je nudio informacije na brojnim jezicima, uključujući i domorodačke, a 3.760 osoba podvrgnuto je manjim medicinskim zahvatima, primjerice liječenju stopala.

Više od 22.300 policajaca pobrinulo se za miran tijek hodočašća, a pritom su im pomagale i tisuće dragovoljaca u okviru akcije “Bienvenido peregrino” (Dobro došli hodočasnici). U statistici hodočašća nalazi se i podatak o 750 tona sakupljenog smeća.
Skupina hodočasnika koji su se već 11. prosinca vraćali kućama doživjela je nesreću u mjestu Acatzingo, na autocesti između Ciudad Mexixa i Pueble, kad je na njih naletjelo teretno vozilo za čijim je upravljačem bio pijani vozač. Pritom su život izgubila najmanje dva hodočasnika, a više ih je ozlijeđeno.

Štovanje Majke Božje od Guadalupe ima korijene u događajima između 9. i 12. prosinca 1531. na području današnjeg Mexico Cityja. Domorodac Juan Diego Cuauhtlatoatzin, koji je 2002. proglašen svetim kao prvi američki domorodac, doživio je četiri dana za redom ukazanje trudne žene s crtama lica mestice. Na njegovu ogrtaču (tilmi) ostavila je utisnut lik koji je s vremenom postao poznat u cijelome svijetu kao Naša Gospa od Guadalupe.

Na Marijinu molbu, u podnožju brežuljka ukazanja Tepeyac podignuta je velika barokna crkva, na čijem je mjestu 1975. nastala još veća novogradnja.

Gospa “Guadalupana” zaštitnica je Meksika, Latinske i cijele Amerike, Filipina, urođeničkih naroda i nerođenih. Godišnje hodočašće u Meksiku Gospi od Guadalupe smatra se najvećim u Katoličkoj crkvi. Gospin dan slavi se 12. prosinca i u cijelome svijetu, a posebice ju časte iseljenici iz Latinske Amerike.