Sadržaj s oznakom: Gospa od Guadalupe

Kardinal Burke poziva katolike, sada više nego ikad, da se "stave pod Gospinu zaštitu i Njezin zagovor"

Bilo je to doba sličnom našem kada se Gospa prvi put ukazala sv. Juanu Diegu prije skoro 500 godina. Opet se borimo s bolešću, ratom i dubokom duhovnom zbunjenošću. Opet su mnoge jadne duše u iskušenju straha da je svaka nada izgubljena.

Više od 11 milijuna hodočasnika pohodilo je između 9. i 12. prosinca unatoč kišnom vremenu baziliku Gospe od Guadalupe u Mexico Cityju, a broj hodočasnika od početka prosinca iznosio je više od 12 milijuna, izvijestio je portal eluniversal.com.mx a prenosi u srijedu 13. prosinca Kathpress.

Objavljeno u Duhovni kutak | 12.12.2023.

Gospa od Guadalupe

Naša Gospa od Guadalupe (španj.: Nuestra Señora de Guadalupe) – naziv je Djevice Marije kao dio marijanske pobožnosti podrijetlom iz Meksika.

Gospođa M. B iz Sarajeva izgubila je posao početkom 2012. godine, ali je koncem iste godine dobila novi posao.

Objavljeno u Molitve | 12.12.2023.

Molitva Gospi Guadalupskoj

Gospe od Guadalupe,
prema tvojoj poruci u Meksiku,
častim te kao "Djevicu Majku
od pravog Boga za kojeg živimo,
Stvoritelja svega svijeta,
Stvoritelja neba i zemlje."

MOLITVA IVANA PAVLA II GUADALUPSKOJ DJEVICI

Godine 1936. ravnatelj kemijskog odjela Kaiser-Wilhelm Instituta u Heidelbergu, dr. Richard Kuhn, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1938., proučavao je dva vlakna, crveno i žuto, iz komadića Diegove tilme.

Ova glazba otkrivena je na zvijezdama ogrtača među cvijećem na haljini Djevice od Guadalupe.

Meksiko je uz Brazil najmnogoljudnija katolička zemlja na svijetu.

Nakon gotovo 500 godina, tilma (platno) sa slikom Gospe od Guadalupe još uvijek je savršeno očuvano, kada se po svim zakonitostima trebala raspasti.

Kip Gospe od Guadalupe, uključujući platneni plašt, ostao je netaknut usred razaranja koje je izazvao uragan Otis, koji je prošli tjedan pogodio obalni grad Acapulco i druga područja meksičke države Guerrero s udarima vjetra do 200 milja na sat.

Dosadašnja je povijest lika Gospe iz Guadalupe imala svojih snažnih pobornika ali i osporavatelja.

Marijina su ukazanja redovito odgovor Neba na potrebe Zemlje, kaže dr. fra Tomislav Pervan, hercegovački franjevac, objašnjavajući da je Marija, kad je u Meksiku evangelizacija bila nemoguća, što svjedoče dokumenti, privela u 16. stoljeću u Crkvu za deset godina desetak milijuna Asteka.

Znate li da jedan od znakova koji prati ukazanja su "RUŽE", a tako i njihov miris koji na osebujan način pretkazuje dodir Raja sa našom zemaljskom stvarnošću.

U vrijeme ukazanja Gospe Guadalupske, Diego  bio je odrastao čovjek te je već zasnovao obitelj. Privučen propovijedanjem franjevaca, koji su u Meksiko stigli 1524., prigrlio je kršćanstvo, primivši krštenje zajedno sa suprugom Marijom Lucijom.

Stranica 1 od 2