Znanstvenici ne mogu objasniti zašto se platno Gospe Guadalupske nije raspalo

Nakon gotovo 500 godina, tilma (platno) sa slikom Gospe od Guadalupe još uvijek je savršeno očuvano, kada se po svim zakonitostima trebala raspasti.

Tilma svetog Juana Diega, s čudotvornom slikom Gospe od Guadalupe, izložena je u Meksiku gotovo 500 godina, ali nije pokazivala nikakve znakove propadanja, piše Aleteia.

Ova je stvarnost zbunila mnoge znanstvenike , budući da je tilma napravljena od materijala koji se trebao raspasti samo nekoliko godina nakon što je izložena.

Dr. Aldofo Orozco objasnio je situaciju na Međunarodnom marijanskom kongresu Gospi od Guadalupe 2009. godine, koju je zabilježila Katolička novinska agencija .

Sve tkanine slične Tilmi koje su stavljene u slanu i vlažnu okolinu oko Bazilike nisu trajale više od deset godina … originalna Tilma je bila izložena otprilike 116 godina bez ikakve zaštite, primajući infracrveno i ultraljubičasto zračenje. Od desetaka tisuća svijeća u njezinoj blizini i izloženosti vlažnom i slanom zraku oko svetišta.

Nadalje, tilma je pretrpjela sve vrste oštećenja, kao što je slučajno prolijevanje otapala 50% nitratne kiseline 1785. Tilma u tom nesretnom slučaju nije oštećena

Tilma je čak preživjela bombardiranje bazilike 1921. godine. Sve oko tilme je teško oštećeno, ali ne i tilma.

Dr. Orozco je rekao da je očuvanje tilme jednostavno “ izvan svakog znanstvenog objašnjenja”.