Za obnovu Notre-Dame nije sjelo ni blizu od obećanih milijardu eura

Nadbiskup Michel Opetti vjeruje kako vjerojatno neće biti problema s uplatama najvećih donatora, ali njihove donacije do sada jednostavno nisu sjele. „To je razlog zbog čega se nastavlja s prikupljanjem“.

Pariški nadbiskup Michel Opetti je u priopćenju izjavio kako najveći dio novca, koji je obećan za obnovu katedrale Notre-Dame, još uvijek nije prikupljen. „Iznos od milijardu eura (1,2 milijuna dolara) nije obećala niti jedna fondacija ili administracija“, naglasio je nadbiskup, piše Nedjelja.ba.

Katedrala Notre-Dame je teško oštećena u stravičnom požaru koji je izbio 14. travnja ove godine, kada je najviše stradao krov jedne od najljepših crkvi u svijetu. Pojedinci iz raznih dijelova svijeta su ubrzo obećali financijsku podršku u obnovi katedrale.

Podsjetimo se, Stephane Bern, izaslanik francuskog predsjednika za kulturnu baštinu, priopćio je kako je za obnovu katedrale u samo pet dana nakon požara prikupljeno oko 880 milijuna eura, odnosno oko 995 milijuna dolara. Ostatak sredstava prikupio se u narednim danima.

Većinu novca obećali su donirati bogati pojedinci: François-Henri Pinault (šef korporacije Kering) i Bernard Arnault (čija je obitelj u vlasništvu korporacije LVMH), Patrick Poyanné (direktor francuske energetske kompanije Total). Svoju pomoć u obnovi Notre-Damea obećale su i kompanije L’Oreal, Walt Disney te brojne druge…

Nadbiskup Oppeti tvrdi da je do sada kroz Fondaciju Notre-Dame prikupljeno 13,5 milijuna eura, od čega je 9,5 milijuna eura pristiglo od čak 43 tisuće donatora iz Francuske i inozemstva, donosi France 24. Preostala sredstva, oko četiri milijuna kuna, uplaćena su od strane većih donatora. Ostatak strestava, kako tvrdi nadbiskup, još uvijek nije “materijaliziran”, prenosi Bitno.net.

Nadbiskup vjeruje kako vjerojatno neće biti problema s uplatama najvećih donatora, ali njihove donacije do sada jednostavno nisu sjele. „To je razlog zbog čega se nastavlja s prikupljanjem“, dodaje.

Fondacija Heritage, koja predstavlja jednu od četiri organizacije koje provode prikupljanje pomoći, prošloga je tjedna jednostrano odlučila zaustaviti svoje aktivnosti. Iz Fondacije tvrde kako su zaprimili 218 milijuna eura te kako je za obnovu Notre-Dame do sada dogovorena uplata oko 900 milijuna dolara.

Francuski ministar kulture smatra kako je preuranjeno za donošenje zaključaka da je prikupljeno dovoljno novaca. Inače, Pariška nadbiskupija koordinira zaprimanje svih donacija te istovremeno vodi Fondaciju Notre-Dame. Ova Fondacija je u kontaktu s obiteljima Pinault i Arnault koje su za obnovu Notre-Dame obećale 100, odnosno 200 milijuna eura. Cilj je dogovoriti dinamiku njihovih uplata za obnovu katedrale.