Zapaljeni kršćanski domovi i trgovine u Nigeriji

U državi Bauchi na sjeveru Nigerije, 20. svibnja muslimanski mladići zapalili su šest domova i sedam trgovina koje pripadaju kršćanima. Ranjeno je oko 20 ljudi.

Mladići su tražili Rhodu Jatau, 40-godišnju kršćanku, za koju je jedan mladić tvrdio kako je online vidio njezine blasfemične komentare, a što je on onda prenio muslimanima u okruženju, javlja nedjelja.ba.

Požar je izazvan u mjestu Katanga, gdje je Jatau živjela. Nasreću, uspjela je pobjeći prije napada.

Vlč. Jibrin Nababa Warji, svećenik u tom kraju, potvrdio je kako zapaljene kuće i trgovine pripadaju kršćanima. "Žalosno je i tragično koliko je kršćana prisiljeno napuštati grad i odlaziti u druge dijelove države. Mnogo njih iseljenih se trenutačno nalazi u nigerijskoj vojnoj bazi", rekao je vlč. Warji lokalnim medijima.

Napadi počinjeni zbog navodne blasfemije muče Nigeriju od prošlog mjeseca kada je kršćanska studentica Deborah Emmanuel kamenovana i ubijena zbog lažnih vijesti, a što je uzrokovalo uništenje tri crkve kada su njezine ubojice uhićene.

Vlč. Joseph John Hayab, dopredsjednik sjevernog ogranka Kršćanske udruge u Nigeriji, komentirao je ove događaje, kazavši kako su optužbe muslimana za bogohuljenje često koriste kao opravdanje napada na kršćane. "Znamo i imamo dokaze o tomu kako su neke optužbe za bogohuljenje lažne i koriste samo za ucjenu ili obračunavanje s navodnim neprijateljima ili djevojkama koje ne žele imati odnose s njima", rekao je vlč. Hayab, prenosi ICC.