Zaustavite pritiske na 23 države koje štite brak između žene i muškarca!

Krajem srpnja, Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je u slučaju Oliari i drugi protiv Italije.

Oliari protiv Italije slučaj je u kojem su se tri talijanska istospolna para žalila Europskom sudu za ljudska prava jer prema talijanskom zakonu ne mogu pristupiti niti jednom obliku pravno priznate zajednice, budući da, Italija ne priznaje istopolno partnerstvo.

U svojoj presudi Europski sud za ljudska prava zaključio je kako je Italija, jer nema pravni okvir za istospolne parove povrijedila čl. 8 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u kojem stoji: „Svako ima pravo na poštivanje svog privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja.“

Ovom presudom, poručuju iz CitizenGO-a, Sud je prekoračio svoje ovlasti, netočno interpretirao Konvenciju te pokazao kako ne poštuje podijelu vlasti, te kako smatra da su parlamenti i države članice podređene Sudu. Sadašnja presuda implicira „pozitivnu obvezu“, samo za Italiju da pruži zakonski status istospolnim parovima. Međutim, u istom dokumentu suci na drugom mjestu kažu: „Nismo sigurni kako je takvo ograničenje pozitivne obaveze Konvencije za lokalno područje moguće. Takodjer, u nekim točkama naši kolege impliciraju neovisnu pozitivnu obvezu za sve države (članice [Vijeća Europe]) da osiguraju pravni okvir za istospolne zajednice.“

Ovakvim mišljenjem Sud poručuje kako bi se presuda, u budućnosti, mogla koristiti u svrhu prisile država članica Vijeća Europe na različite oblike zakonskog priznavanja istospolnih zajednica.

CitizenGo je pokrenuo novu peticiju u kojoj stoji:

“Pravo i dužnost svake suverene države je štititi brak kao zajednicu žene i muškarca. Potpuno je neprihvaljivo da ESLJP pokušava prisiliti Italiju ili bilo koju državu članicu na uništavanje braka. Potpišite peticiju kojom od 23 europske zemlje od kojih su neke zaštitile brak ustavom kao zajednicu žene i muškarca, a neke pravno ne pružaju zakonski status istospolnim parovima da odbace ovu presudu i ne dozvole da ona ikad postane dio njihova pravnog okvira.

Dvadeset tri europske zemlje odbijaju redefiniranje braka ili njihovo pravo ne poznaje niti jedan oblik priznavanja istospolnih zajednica to su: Albanija, Aremija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Gruzija, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Moldavija, Monako, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Turska, Ukrajina.

“Ustavnom zaštitom braka u Hrvatskoj dobili smo čvrstu i jasnu definiciju braka koja se ne može mijenjati zakonom. Ustavna zaštita braka je izuzetno važna u svakodenvnom osnaživanju, zaštiti i promicanju braka kako u našoj, tako i u drugim državama” poručuju iz CitizenGO platofrme.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Označeno u