4 nevjerovatna Euharistijska čuda koja su se dogodila posljednjih 20 godina

Bog nastavlja činiti čuda, čak i u 21. stoljeću.

Iako velik broj euharistijskih čuda datira iz srednjeg vijeka, mnoga su se dogodila u prošlom stoljeću, a nekoliko je zabilježeno i u posljednjih 20 godina. Ova su čuda živo svjedočanstvo koje je dio nauka Katoličke crkve da se, iako fizička prisutnost kruha i vina ne mijenja, supstanca  može promijeniti (po Božjoj snazi) u tijelo i krv Isusa Krista. Taj nauk temeljen je na pismima i tradiciji i nepromijenjen je u svojoj biti još od apostolskih vremena.

Osim toga, Crkva priznaje da Bog povremeno intervenira na vidljiviji način te da može promijeniti čak i sam izgled kruha i vina u tijelo i krv. Ili drugi primjeri gdje je Bog čudesno sačuvao posvećene hostije stotinama godinama, ili hostije koja je ostala u prvobitnom stanju, nakon što je bačena u vatru te ostale vrste čuda gdje su ukradene posvećene hostije vratile u crkve, kao i levitacija istih.

Aleteia donosi četiri nevjerojatna euharistijska čuda koja su se dogodila u 21. stoljeću.

1. LEGNICA, POLJSKA

Poljski biskup Zbigniew Kiernikowski iz Legničke biskupije 2013. godine je izjavio:

Dana 25. prosinca 2013., tijekom pričesti, na pod je pala posvećena hostija koju sam potom pokupio i smjestio u spremnik napunjen vodom (vaskulum). Ubrzo nakon toga, voda je poprimila crvenu boju.

Prijašnji biskup iz Legnice, Stefan Cichy uspostavio je povjerenstvo za proučavanje ovog fenomena. Nakon provedenih istraga, Odjel za sudsku medicinu je izjavio: Forenzička analiza pokazala je da je riječ o ljudskom tkivu, i to tkivu srčanog mišića. Čvrstoća pronađenog mišića navela je forenzičare da kažu da je riječ o srčanom mišiću u trenutku agonije – grčenja.

Relikvija čuda nalazi se u župnoj crkvi sv. Hijacinte, a godišnje ju obiđe na desetke tisuća ljudi.

legnica-cudo-euharistija.jpg

2. SOKÓŁKA, POLJSKA

U nedjelju ujutro 12. listopada 2008. godine, Otac Filip Zdrodowski je slavio svetu misu crkvi sv. Antuna Padovanskog, u mjestu Sokółka, u Poljskoj. Otac Jacek Ingielewicz mu je pomogao u dijeljenju svete pričesti. Jedna hostija slučajno je pala na stepenicu oltara. Župljanka koja je klečala u blizini to je primijetila i pokazala ocu Jaceku. On je odmah hostiju podigao. Vidjevši da je bila prljava stavio ju je u vasculum (posudicu u kojoj svećenik opere prste nakon podjele svete pričesti).

Nakon mise, sakristanka, sestra Julia Dybowska, je odnijela vasculum u sakristiju, ispraznila njen sadržaj u drugu posudu, i zaključala u sef. Samo ona i župnik, mons. Stanisław Gniedziejko, imali su ključ od sefa. Važno je napomenuti da je sestra Julia član Kongregacije sestara službenica Isusa u Euharistiji, čija posebna karizma je promicanje i štovanje Isusa prisutnog u Presvetom Sakramentu. sr

Nikad ranije sestra Julija se nije našla u sličnoj situaciji, te je svaki dan provjeravala posvećenu hostiju, je li se otopila. Za očekivati je bilo da se otopi za par dana. Nakon sedmicu dana, 19.10. sestra Julija je otvarajući sakristiju osjetila miris kruha. Kad je pogledala posudicu sa hostijom bila je u čudu: U sredini hostije bila je krv, a taj srednji dio izgledao je kao živi komad mesa.

Dio izmijenjene hostije uzeli su i analizirali dva zasebna stručnjaka, prof. Dr. Marija Sobaniec-Lotowska, i prof. Dr. Stanislaw Sulkowski, kako bi se omogućila vjerodostojnost rezultata.

Rezultati oba nezavisna istraživanja bili su savršeno podudarna. Zaključili su da je struktura transformiranog dijela hostije identična miokardijalnom (srčanom) tkivu žive osobe u trenutku umiranja, odnosno infarkta. Struktura vlakana srčanih mišića duboko je isprepletena s kruhom, na način koji je nemoguće postići ljudskim sredstvima, navodi se u zaključku profesora Marie Sobaniec-Lotowske.

euharistijsko-cudo-u-sokolki.jpg

3. TIXTLA, MEKSIKO

21. listopada 2006. godine, tijekom župnih duhovnih vježbi, uočeno je lučenje crkvenkaste tekućine iz posvećene Hostije. Biskup mons. Alejo Zavala Castro oformio je teološku Komisiju koja bi istražila je li riječ o obmani ili pravom čudu. U listopadu iduće godine, pozvao je dr. Ricarda Castañóna Gomeza kako bi proveo znanstveno istraživanje. Dr. Gomez je nedavno bio zaključio istraživanje o čudu koje se dogodilo u Buenos Airesu.

Znanstvena istraživanja provedena u razdoblju od listopada 2009. do listopada 2012. godine objavila su sljedeću izjavu:

Analizirana crvenkasta tvar odgovara krvi u kojoj se nalaze hemoglobin i DNK ljudskog podrijetla.
Dva istraživanja koja su proveli ugledni forenzičari različitih metodologija pokazala su da tvar potječe iz unutrašnjosti, ne računajući hipotezu da ju je netko mogao postaviti s vanjske strane.
Krvna grupa je AB, slična onoj koja se nalazi u domaćinu Lanciana i u Svetom Turinskom kruhu. Mikroskopska analiza uvećanja i penetracije pokazuje da se veći dio krvi zgrušava od listopada 2006. Nadalje, temeljni unutarnji slojevi u veljači 2010. otkrivaju prisutnost svježe krvi.

Ovaj događaj nema prirodno objašnjenje.

tixtla.jpg

4. CHIRATTAKONAM, Indija

Župnik je 28. travnja 2001. u župnoj crkvi Svete Marije na Chirattakonamu opazio čudesnu sliku koja se pojavila na posvećenoj Hostiji. Zapisao je točno što se dogodilo:

U 8:49 sam izložio Presveti sakrament u pokaznicu i počeo molitvu klanjanja. Nakon par minuta vidio sam tri oznake na svetoj Euharistiji. U tom trenutku prestao sam moliti i počeo gledati pokaznicu. Zamolio sam vjernike da promotre te tri oznake. Rekao sam im da nastave moliti, a ja sam spremio pokaznicu natrag u tabernakul. U subotu ujutro 5. svibnja 2001.otvorio sam crkvu za uobičajenu misu. Bio sam na Misi i otvorio tabernakul da vidim što je sa hostijom u pokaznici. Odmah sam primjetio da se u hostiji odražava ljudski lik. Bio sam vrlo dirnut i zamolio sam vjernike da kleknu i da počnu moliti. Mislio sam da samo ja vidio lice pa sam upitao ministranta što vidi u pokaznici. Rekao mi je: “Vidim lik čovjeka”. Primjetio sam da ostatak vjernika također pažljivo promatra pokaznicu. Počeli počeli smo s klanjanjem. Kako su minute prolazile lik čovjeka je bio sve jasniji.

Slika je postala sve jasnija te je prikazala čovjeka sličnome Kristu s trnovom krunom. Čudesnu je sliku istražio bl. Cyril Mar Baselice, nadbiskup Trivandruma te je pokaznica s hostijom i dan danas u crkvi.

indija-euharistijsko-cudo-lice-isusa-krista.jpg

Prevela Magda Ivanov/Medjugorje-info.com