Dr. med. Antun Lisec: O ulozi katolika u odgoju

Imamo priliku kroz molitvu i post slaviti Boga, zahvaljivati mu za Njegove ogromne darove, ostvarivati s Njim bolju komunikaciju i to ne samo u smislu da Bogu govorimo što molimo da On učini, nego da ga i slušamo što On ima nama za reći, što od nas očekuje.

Sasvim je sigurno da dragi Bog od svakoga od nas očekuje da pokazujemo ljubav i prema Bogu i prema ljudima. Kada su Isusa upitali koja je najveća zapovijed u Zakonu, On je odgovorio, a sv. Matej zapisao: citiram: „A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.« (Mt 22,37-40) A ljubav prema bližnjima se vrlo konkretno očituje kada im pomažemo spašavati živote.

Što je ostalo od ljubavi prema Bogu i prema ljudima, ako je netko u duši postao hladan i nezainteresiran spašavati živote onih kojima su životi ugroženi?

Još je Sveti Otac Papa Leon XIII u enciklici Rerum Novarum rekao da je dužnost kršćanina uočiti probleme svijeta i onda se okrenuti prema Bogu i kod Njega tražiti rješenje problema.
A okretanje Bogu i traženje kod Boga rješenja, već predstavlja molitvu.

Prema mojoj procjeni, u zemljama ovog dijela svijeta je u posljednjih 20 - 30 godina ubijeno vjerojatno više nerođene djece nego što je u cijeloj povijesti čovječanstva, na ovim prostorima poginulo ljudi u svim ratovima zajedno. Najveći broj od njih je ubijen u periodu od začeća pa dok se još nisu niti usadila u maternicu, pa nije niti bilo izostanka menstruacije. To se je uglavnom dogodilo uz upotrebu svih vrsta antibaby pilula i drugih hormona i antihormona koje je industrija smrti izmislila protiv djece, uz sve vrste spirala i preko raznih postupaka povezanih s oplodnjom u epruveti. Ova strahovita zla su se zbila a da netko na to nije "niti okom trepnuo" ili nije niti uočio što se događa. Očito je da se mnogi nisu dovoljno niti molili ili da kroz molitve ipak nisu dovoljno osluškivali što Bog od njih očekuje.

Jako je važno vjerovati i voljeti Boga, živjeti u skladu s Njegovom Voljom, zauzimati se protiv svih vrsta ubijanja a također i protiv grijeha kontracepcije, sterilizacije, umjetnih oplodnji, predbračnog i izvanbračnog seksualnog života i protiv svih drugih grijeha. Zbog grijeha na ovome području propadaju ne samo ljudske duše, nego i tjelesno zdravlje, a došlo se je i do ugroženosti biološke budućnosti mnogih naroda.

Označeno u