Fra Ivo Rastočić: Pismo Ivanu

Ivane pobratime mio, dragi imenjače, prvo što bih rekao je to da mi je drago što si se vratio u "Hrvatsku kapu". No ti si simbol puno veći od ograničenog prostora.

Ti si simbol svakog protjeranog Hrvata i Hrvatice iz naše Posavine!
Ti si simbol svakog protjeranog iz Srednje Bosne!
Ti si simbol svakog spaljenog sela, kuće, crkve!
Ti si simbol svakog ubijenog bojovnika mlada!
Ti si simbol svake suze iz majčina oka!
Ti si simbol svakog jauka oca!
Ti si simbol svake brutalno silovane žene!
Ti si simbol svake dječije suze u igri bez roditelja!
Ti si simbol svakog branitelja jedne od sedam slavnih brigada, branitelja HOS-a i HVO-a!
Ti si simbol svake braniteljice, vatrogasca, policajca i maloljetnog branitelja!
Ti si simbol svake obitelji u kojoj se Boga moli i Domovinu voli!
Ti si simbol i napaćenih Hrvata i Hrvatica Herceg-Bosne!
Ti si simbol Slavonije ravne, Zagorja brdovitog, Istre naše, Like silne, Dalmacije lipe!
Ti si simbol Metropole naše!
Ti si simbol mladih ljudi!

Sigurno se i sam pitaš čemu ti ovakvo nešto pišem. Pišem ti stoga da ne zaboravimo slavnu prošlost našu.

Pišem ti stoga da se sjetimo naših sunarodnjaka u Bosni ali i u Hercegovini jer ih se mnogi odriču. Kao da se obistinilo ono što smo pjevali "mislili su neki već nas neće biti". Ali dragi moj Ivane ti si se kao pobjednik vratio sa desetak tisuća momaka i divojaka. Vratio si se ne samo na Kupres, ne samo u Herceg-Bosnu, vratio si se u naša srca. Ponosna i dostojanstvena hrvatska srca. Vratio si nas u "rane devedesete" kada smo bili zajedno i stvarali ovu nam domovinu. Mnogi od nas tada su bili djeca i nismo bili svjesni čega smo dionici, a drugi od nas se nisu ni rodili. I zato si ti Ivane simbol zajedništva.

Svojim povratkom i zajedništvom učvrstio su u nama vrednote koje su naš temelj učvrstio si Vjeru, Ufanje i Ljubav! Vjeru u drugoga Boga prenesenu od naših baka i djedova, vjeru koja nas je održala. Vjeru onih mladih ljudi na Kamenitim vratima, mladih koji hodaju Marijanskim svetištima, mladih koji su u raznim kampovima. Ta vjera nas je izgrađivala i gradi nam budućnost.

Ufanje koje nam pruža naša obitelj čiji su nosivi stupovi otac i majka. Obitelj koja je šibana sa svih strana burama i olujama. Obitelj u kojoj se rađa novi život. Obitelj koja je otvorena životu i tako biva otvorena budućnosti.

Ljubav koja se očitovala na Križu, ljubav koja je nosila sokolove Vukovara, ljubav koja gradila bljeskove i oluje. Ljubav koja gradi i oslobađa. I zato si moj Ivane ti simbol Bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja!

I na kraju prije nego te pozdravim želim ti reći da si simbol ali i primjer mladim ljudima. Ljudima koji odlaze iz naše domovine. Primjer su im povratka ali i simbol ostanka!

U nadi da ćemo molitvom, požrtvornosti ljubavi i zajedništvom graditi perspektivu u Hrvatskoj pozdravljam te starim našim pozdravom HVALJEN ISUS I MARIJA!

Fra Ivo Rastočić, u Metkoviću, 01.08.2017.

Označeno u