Hercegovačke franjevke nagrađene za maslinovo ulje. Maslinarstvom se bave i fratri na Humcu

Na nedavno održanoj 21. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara „Noćnjak 2019.“ Školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Svete Obitelji primile su nagradu „Don Frano Ivanišević“.

Nagradu za unaprjeđenje zemljoradnje dodijelio im je Zadružni savez Dalmacije, ali i priznanje za kvalitetu maslinovog ulja. Nagradu je u ime Provincije primila s. Franka Bagarić otkrivši kako ih je na putu do Noćnjaka poticao Federalni agromediteranski zavod Mostar, piše Katolička Tiskovna Agencija BiH.

„U ovu smo priču ušle sasvim slučajno. Zemlja na kojoj smo posadile masline oduzeta je 1949. prošlog stoljeća, a nakon promjena i preko naših ljudi, napose Veselka Čule, ušle smo u taj posjed i posadile masline. A kada u nešto uložiš, vuče te da i dalje na tome radiš, brineš se. Sada se učimo maslinarstvu o kojem još uvijek ne znamo puno, ali učimo od ljudi koji znaju. Potiču nas i stručno vode, daju nam savjete, dolaze, pogledaju, kažu što treba. Mi pomalo pratimo i radimo po njihovim uputama“, pojasnila je s. Franka dodavši da, kada je berba, onda se u posao uključuje tko god može.

„U berbu idemo svi, tko god može, izađe brati. Kada je u pitanju rezidba, imamo ljude koji ju obave. Sve druge stručne radnje naprave radnici, po savjetu struke“, rekla je redovnica napomenuvši kako franjevke imaju dva maslinika.

„Jedan je stariji iako su i ta stabla mlada i nalazi se neposredno uz samostan. Drugi je mlađi, veliki maslinik u kojeg časne sestre često idu prošetati. Maslina je prekrasno stablo, pogledajte ju samo, a maslinik je mjesto gdje dišeš sa stablom, pratiš ga kako raste. Napose, kad daje plod, pokazujući da je izdržljivo i zahvalno, nastojimo mu uzvratiti ljubavlju za sve ono što nam daruje“, zaključila je s. Franka.

Na svom velikom posjedu u Potocima kod Mostara sestre uzgajaju 3 600 stabala masline na zemljištu oko 12 hektara. Posjed im je u nasljedstvo ostavio pokojni biskup Paškal Buconjić.

I hercegovački fratri na Humcu sade masline

Imamo mladi nasad od 200 stabala maslina. Prošle godine smo od njega dobili 95 litara maslinovog ulja što nam je dovoljno za vlastite potrebe, priča gvardijan samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu, fra Dario Dodig za Agroklub.

Franjevci su na ovim prostorima stoljećima čuvari narodne tradicije i kulture, a znano je kako su u ljubušku krajinu došli još za vrijeme Kotromanića te osnovali samostan na Humcu još početkom 15. stoljeća.

Uslijedila su burna vremena, no franjevci su i danas ovdje. Obitavaju u samostanskom zdanju izgrađenom 1867. godine te se osim pastoralnim radom, fratri, kako ih u narodu od milja zovu, u ovom kraju odnedavno bave i maslinarstvom.

Protekli smo ih vikend u sklopu 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2019. koji se ove godine po prvi puta održao u Neumu, posjetili u samostanu.

"Imamo mladi nasad od 200 stabala maslina, a posadili smo ga prije nekoliko godina. Lani smo od njega dobili 95 litara maslinovog ulja što nam je dovoljno za vlastite potrebe", priča sam gvardijan fra Dario Dodig vodeći nas kroz skladno uređeno samostansko dvorište bogato i drugom vegetacijom, piše Agroklub.

Osim mladog maslinika, posebnost ovoga samostana je i prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini, a koja je otvorena prije točno 135 godina, na današnji dan (25. ožujka) 1884. godine.

"Franjevački muzej na Humcu je najstarija muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. U obnovljenom muzeju izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba do naših dana. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik na području današnje Bosne i Hercegovine, pisan mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice - bosančice. Dakle, nešto je mlađa od Bašćanske ploče koja datira iz 1100. godine", priča fra Dario.

Osim muzeja, tu je i Galerija Majka koja ima sedam izložbenih dvorana, a objedinjuje jedinstvenu zbirku koja sadrži 300-njak umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike.

Bogatu povijest franjevci samostana na Humcu čuvaju i nadograđuju novim spoznajama i aktivnostima, a bavljenje maslinarstvom i proizvodnjom maslinovog ulja savršeno nadopunjuje mozaik njihovog djelovanja.