RUŽIČASTE SESTRE - Služavke Duha Svetoga od Vječnoga klanjanja

U molitvi i tišini klanjati se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu iza samostanskih zidina i kauzurnih rešetaka

Kongregaciju sestara Služavki Duha Svetoga od Vječnoga klanjanja (SSpSAp), utemeljio je kao svoju treću redovničku zajednicu Sveti Arnold Janssen na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 08. prosinca 1896. godine u mjestu Steyl u Nizozemskoj .Na njemačkom govornom području ove se sestre zovu "Dienerinnen des Heiligen Geistes von der Ewigen Anbetung" ili kratko "Steyler Anbetungsschwestern". Kao svoju prvu redovničku zajednicu utemeljio je 1875. godine „Misijsku Družbu Božje Riječi - Verbite“ (na njemačkom govornom području zvanim još i „Steyler Missionare“), kao zajednicu svećenika i časne braće.

ruzicaste-sestre-1.jpg

Photo: sspsap-motherhouse.nl

Primjećujući potrebu ženskih srdaca i ruku na misijskim područjima, posebno u radu sa ženama, pa i djecom, utemeljio je 1989. godine i misijsku družbu sestara Služavki Duha Svetoga (SSpS). Sveti Arnold Jannsen bio je svjestan da je njegovim dvjema aktivnim misijskim družbama potrebna molitvena podrška. Zbog toga je i utemeljio klauzurnu - kontemplativnu misijsku družbu sestara Služavki Duha Svetoga od vječnog klanjanja, koje svojim danonoćnim klanjanjem pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom mole za misionare i misionarke, te velike misijske nakane Crkve. Nadahnuće im daju Isusove riječi: Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju! (Mt 9, 37 - 38).

ruzicaste-sestre-2.jpg

Photo: Misyon Online

Glavna im je zadaća molitva i žrtva u srcu Crkve za svijet i njegovo spasenje, za svećenike, misionare i misionarke, te za sve one koji neposredno sudjeluju u širenju Radosne vijesti spasenja. Ove sestre ne idu u misije, ali duhovno prate misionare i sestre Služavke Duha Svetoga u njihovim misijskim pothvatima. Tako te tri misijske družbe sačinjavaju jednu veliku Arnoldovu misijsku obitelj. Svaki misionar i svaka misionarka znaju da ih prati duhovna potpora ovih klauzurnih sestara kojih danas u svijetu ima oko četiri stotine u 20 samostana. Sestre se danju svakih pola sata, a noću svaki sat izmjenjuju na klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Sedam puta na dan sestre se sastaju na molitvu.Kontemplativna su zajednica. Sestre se bave pečenjem hostija, izrađuju čestitke - razglednice, rade u svom vrtu iza samostanskih zidina ...

KLANJAM TI SE SMJERNO, TAJNI BOŽE NAŠ ...

Formacija u ovoj Kongregaciji sve do polaganja vječnih zavjeta izgleda ovako: prvo slijedi jedna do dvije godine postulature, zatim dvije godine novicijata i pet godina privremenih zavjeta. Novicijat je internacionalan i nalazi se u matičnoj kući sestara u Steyl-u u Nizozemskoj. Prilikom polaganja prvih redovničkih zavjeta sestra prima redovničko odijelo ružičaste boje - znak posvete Duhu Svetomu - sa bijelim škapularom i bijelim velom - simbolima jedne posebne posvete Blaženoj Djevici i Majci Mariji. Postulantkinje i novakinje nose bijelo redovničko odijelo sa bijelim velom.

Ove sestre u Hrvatskoj trenutno ne postoje. Ali bi željele u budućnosti otvoriti svoj strogo - klauzurni samostan od Vječnoga klanjanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. O tome dakako ovisi hoće li im se pridružiti koja Hrvatica. Formacija je u inozemstvu. Svaki samostan je zaseban tj. samostalan, ali su na području Kongregacije samostani veoma povezani. Ove godine sestre otvaraju svoj prvi samostan u Slovačkoj u Nitri. Ova kongregacija je papinskog prava. Sestre su jako povezane s Hrvatima, jer mnogi kod njih daju misne intencije i pomažu im oko uređenja i održavanja samostanskog okoliša. Na poseban su način posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Svjedoči to i činjenica da svaka sestra ispred redovničkog imena, ima ime Marija.

"Djevojko, ako se osjećaš pozvanom i želiš nam se pridružiti javi nam se!", poručuju Ti ove sestre.

Ovdje donosimo nekoliko adresa njihovih samostana na kojim im se možete javiti.

Naše adrese:

Aanbiddingsklooster
Kloosterstraat 19
5935 CA Steyl
Netherlands/ Nizozemska
Tel.: (0031) 77 - 373 - 1328

Dreifaltigkeitskloster
Helmtrudisstr. 23
D-33014 Bad Driburg
Njemačka
Tel.: (0049) 5253-3320

Anbetungskloster St. Gabriel
Bayernallee 31
D-14052 Berlin
Njemačka
Tel.: (0049) 30 - 3042128
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Klasztor Slowa Bozego
Ulica Rodziewiczowny 18
Skr. poczt. 4
48 - 300 Nysa
Poljska
Tel.: (0048) 77 - 4310068
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Služobnice Ducha Svätého ustavičnej poklony
Dražovská 15
SK- 949 01 Nitra
Slovačka
E-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.sspsap.sk/