SAN OVOG BLAŽENIKA ĆE SE ISPUNITI! Cijeli svijet će moliti krunicu za Europu

San blaženog Piera Giorgia Frassatija ostvarit će se 6. travnja ...

Inicijativa udruge koja je posvećena "čovjeku s osam blaženstava"

U ovim odlučujućim trenutcima za budućnost Europe, Udruga Piera Giorgia Frassatija, čije je sjedište u Rimu, potiče sve Europljane na molitvu krunice 6. travnja, donosi Aleteia.

Potiče na molitvu za mir, “za vjeru i za ponovno otkrivanje vrijednosti koje su u samoj srži kršćanstva.”

Ovaj događaj je poklon blaženome na dan njegova rođenja. Poziv obznanjen u službenom pismu odnosi se na sve prijatelje blaženog Piera Giorgia koji je preminuo 1925. u dobi od 24 godine. Piera Giorgia priznao je Ivan Pavao II. kao “čovjeka s osam blaženstava”.

pier-giorgio-frassati-2.jpg

Photo: domenicani.it

Brojne udruge, škole i organizacije nazvane po Pieru Giorgiu, kao i bratovštine i marijanska svetišta diljem svijeta već su potvrdili svoje sudjelovanje.

Organizatori kažu da će se na Krunici za Europu moliti i s namjerom da se “mladi osjećaju kao da su zaslužni za obnovu Europe po vrijednostima koje je potaknuo primjer Piera Giorgia.

Nakon Prvog svjetskog rata s entuzijazmom se posvetio pokretu za mir europskih studenata pod nazivom "Pax Romana".

“Shvaćao je da je za mir potrebno posegnuti izvan granica vlastite zemlje i doživjeti sudbinu drugih ljudi i drugih naroda kao svoju vlastitu. Ove su godine izbori za Europski parlament nedugo nakon datuma rođenja Piera Giorgia", napomenuli su organizatori.

"Nemojmo se izgubiti u iscrpljenosti ili nepovjerenju u ovom divnom projektu, u ovoj Europskoj zajednici. Potrebno je unutar te zajednice obnoviti kršćanske nade koje su potaknule njezine utemeljitelje.”

Papa Franjo nas je u svom obraćanju na događaju Rethinking Europe iz 2017. pozvao "da smognemo hrabrosti u potpunosti slijediti san utemeljitelja ujedinjene i skladne Europe.”

"Takvo zajedništvo ne može postojati bez duhovne prirode, a to je shvatio i Pier Giorgio", dodaju iz Udruge, pozivajući se na pisma koja je blaženi napisao studentima iz Bonna u siječnju 1923 .: "U sebi osjećamo snagu naše kršćanske ljubavi koja nas ujedinjuje van svih nacionalnih granica… Vi i mi, kao katolici, moramo unijeti dobrotu koja se može izroditi samo iz vjere u Krista.”

"Koji bismo bolji dar mogli dati Pier Giorgiju od toga da odgovorimo na poziv pape Franje tako da se ujedinimo u molitvi?”, objasnili su promotori inicijative.

"Zajedno ćemo moliti krunicu za sve te namjere, a uz podršku Pier Giorgia molit ćemo se Gospi koju je on toliko volio i čija kruna od 12 zvijezda sja na zastavi Europske zajednice, da joj vrati dušu.

Udruga je izradila brošure na raznim jezicima za molitvu krunice, a možete je preuzeti na web stranici www.tipiloschi.com.

Sudjelovanje u Krunici za Europu možete potvrditi slanjem e-maila na adresu Udruge Pier Giorgio Frassati: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Imena udruga i grupa koje sudjeluju bit će navedena na web stranici http://www.tipiloschi.com.

Među potpisnicima saziva su Wanda Gawrońska, predsjednica Udruge Pier Giorgio Frassati; Fra Michele Falabretti, zadužen za nacionalnu službu grupe mladih na Talijanskoj biskupskoj konferenciji; i Marco Sermarini, zadužen za društvo Tipi Loschi iz Grottammarea.

Ovo društvo dobilo je ime po društvu koje je Pier Giorgio osnovao sa svojim prijateljima, strastvenim planinarima koji su bili spremni pomoći jedan drugome u duhovnom životu, živeći svoju vjeru s radošću.

Njihov moto je bio “Malo nas je, ali smo dobri, poput makarona!”, no ujedinio ih je “pakt koji ne poznaje zemaljske niti vremenske granice: jedinstvo u molitvi” (iz pisma Pier Giorgia Frassatija I. Bonini, 15. siječnja, 1925.).

pier-giorgio-frassati-1.jpg

Photo: pinterest

Donosimo vam i molitvu za zagovor bl. Piera Giorgia Frassatija

Molitva za hrabrost

Nebeski Oče, podari mi hrabrost kako bi mogao težiti najvišim ciljevima, te izbjegavati svaku napast da živim osrednje. Potakni me da težim velikim stvarima, kao što je to činio bl. Pier Giorgio, i da s radošću otvorim svoje srce tvom pozivu na svetost. Oslobodi me straha od neuspjeha. Gospodine, želim biti snažno i zauvijek ujedinjen s Tobom. Podari mi milosti za koje te molim po zagovoru Pier Giorgia i zaslugama našeg Gospodina, Isusa Krista. Amen.


Crtice iz životopisa  bl. Piera Giorgia Frassatija

Rođen u Torinu 1901., u bogatoj obitelji; majka mu je bila slikarica a otac utjecajan političar, osnivač talijanskih novina La stampa. Kao mladić razvio je duboki duhovni život kojeg se nije sramio dijeliti s prijateljima, te je tako svoje slobodno vrijeme za pješačenje i planinarenje često koristio za vršenje apostolata. Upisao je studij politehnike, želeći postati inženjer rudarstva kao bi mogao služiti Kristu među rudarima. Iako mu je studij bio na prvom mjestu, svoje vrijeme davao je bolesnima i siromašnima. Služenje onima u patnji smatrao je privilegijom. Frassati nije davao dio svog bogatstva drugima, već sebe, u potpunosti. Bio je zaljubljenik u glazbu i umjetnost, volio je odlaske u muzeje, kazališta, opere. Aktivno je djelovao u društvenom i političkom životu. Bez znanja roditelja pomagao je siromašnima. Odlazio bi u predgrađe busom, a zatim bi se trčeći vraćao kući da stigne na objed. Umro je malo prije nego li je trebao diplomirati, 4.7.1924, obolio je od dječje paralize kojom se vjerojatno zarazio pomažući bolesnima. Nakon posjeta njegovom grobu, Ivan Pavao II. rekao je: „Želio sam odati priznanje ovom mladiću koji je bio spreman svjedočiti za Krista vlastitim snagama, u našem vremenu. Kada sam i sam bio mladić osjetio sam utjecaj njegovog primjera, a kao student bio sam impresioniran snagom njegova svjedočanstva.“ 1990. papa ga je proglasio čovjekom osam blaženstava.