Zaljubljena u Milosrdnog Isusa otišla mu služiti u Poljsku

Časna sestra Ivana Perković iz Družbe sestara Milosrdnog Isusa svjedočanstvom svoje vjere i redovničkog poziva obradovala je i nadahnula vjernike u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 24. svibnja 2017. godine, prigodom devetnaeste srijede Velike pobožnosti.

Inače rođena Karlovčanka iz Župe sveta Tri Kralja opisala je kako dolazi iz obitelji koja nije baš vjernička i da je prvi Božji dodir osjetila prilikom priprema za sakrament svete potvrde, ali tada tome nije pridavala previše pažnje. Njezin proces traženja, sazrijevanja i osluškivanja Božjeg poziva nastavio se kroz srednju školu, a svoju odluku donijela je za vrijeme dok je njezinom župom upravljao vlč. Duje Kurtović za kojeg sestra Ivana kaže kako joj je pomogao da uđe u dubinu svoje vjere i donese ispravnu odluku, piše Narod.hr.

„Bilo mi je čudno, što je to duhovni poziv? Pitala sam se zašto ja. Htjela sam ostati u Hrvatskoj jer je i u Hrvatskoj potreba za časnim sestrama. Ali kada sam upoznala Milosrdnog Isusa sve me vuklo u Poljsku.“ – posvjedočila je karlovačkom Svetištu. Kada je donijela konačnu odluku o redovničkom životu vlč. Duje kupio je jednosmjernu kartu i od tada djeluje u Družbi sestara Milosrdnog Isusa u Poljskoj, a posljednju godinu u Svetištu Božjeg milosrđa u Vilniusu u Litvi gdje se nalazi originalna prva slika Milosrdnog Isusa. Sestra Ivana naglasila je da je Isus za nju ono što je nedostajalo u njezinom životu i da ju On vodi i kroz sretne i teške životne trenutke. S obzirom da je uz svetu Faustinu Kowalsku i svetog Mihaela Sopoćkog i sveti Josip zaštitnik njezine Družbe, zajedno sa ostalim sestrama često moli i traži njegov zagovor i pomoć, a posebno kroz devetnicu svetom Josipu.

Ovu srijedu euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetiša i o. Czeslawom Bielenom iz karlovačke Župe BDM Snježne-Kamensko. Zajedno s povjerenikom u Svetište su hodočastili i članovi Nadbiskupijskog zbora mladih koji su pjesmom obogatili i uzveličali misno slavlje. Zborom je dirigirala Josipa Bartovčak.

Vlč. Ivana Valentić propovijedao je o prihvaćanju Isusa Krista u svom životu, kako se prepustiti Božjoj volji i kako svjedočiti svoju vjeru onima koji nas okružuju. Naglasio je kako Isusa primaju samo ponizni, oni koji stanu pred Boga i priznaju da sve ne znaju i sve ne razumiju. Kao primjer naveo je svetog Josipa koji je, unatoč nerazumijevanju Božje volje i planova, prihvatio Njegovu volju i s povjerenjem u Njega ostvarivao svoj životni poziv.

Nastavljujući propovijed vlč. Valentić kazao je da ljudi često žele posložiti svoj život kako bi onda mogli živjeti u miru, ali to zapravo nikada ne postignu jer ljudski planovi su jedno, a Božji nešto drugo.

„Bog ponekad mrsi planove, ne zato jer je zločest, pokvaren i da nam unese nemir, nego da bi nam donio nešto ispravno u život, da ti pokaže da je tvoj život skućen, da ti ne gledaš dovoljno široko, da tvoj život može biti puno bogatiji i ljepši jer je Bog s tobom u svakom trenutku. Napravio je to Josipu i Mariji, pa zašto ne bi tebi i meni u svakodnevnom životu.“ – pojasnio je okupljenim vjernicima.

Vlč. Valentić naglasio je da je svaki vjernik pozvan svjedočiti ljubav, posebno u teškim životnim trenucima, a ponajviše je pozvan svjedočiti tamo gdje ga je Bog stavio, u njegovoj obitelji.

„Sveti Josip je divan primjer takvog čovjeka. Sveti Josip nam je jako blizu u svemu onome što živimo. On nas poziva da sve stavimo u Božje ruke i On će nas voditi.“ – rekao je pri kraju propovijedi predvoditelj misnog slavlja.