1700 godina star prsten s likom Isusa kao Dobrog Pastira pronađen na dnu mora © AHMAD GHARABLI / AFP

1700 godina star prsten s likom Isusa kao Dobrog Pastira pronađen na dnu mora

Izrael je ovog tjedna otkrio stotine arheoloških predmeta otkrivenih posljednjih mjeseci tijekom morskih iskapanja u Mediteranu. Među njima je zlatni prsten star 1700 godina na kojem je ugraviran lik Isusa Krista kao Dobrog Pastira, javlja Aleteia.

Izraelski arheolozi posljednjih mjeseci otkrili su rijetko i iznimno otkriće! Prilikom iskopavanja kod Cezareje, između Tel Aviva i Haife, gdje su dva broda potonula prije otprilike 1700 godina, istraživači su pronašli mnoštvo raznih artefakata, uključujući osmerokutni zlatni prsten ukrašen zelenim dragim kamenjem. Ali najnevjerojatniji dio ovog prstena je slika uklesana na kamenu: mladi pastir u tunici koji na ramenu nosi ovna ili ovcu . Ikonografija prstena ne dovodi u pitanje identitet subjekta: to je prikaz Isusa Krista kao Dobrog Pastira!

Helena Sokolov, kustosica zadužena za djela u Izraelskoj upravi za antikvitete (IAA), potvrđuje da je to doista slika Dobrog pastira. Slika je rijetka ikonografija za prsten, ali inače raširena u ranim stoljećima kršćanstva. Katakombe Priscile u Rimu pokazuju široku upotrebu slike (sačuvaju jednu od najstarijih slika Krista prikazanog kao Dobrog Pastira). Zbog svoje male veličine dragulj je sigurno pripadao ženi. Njegovo otkriće uz obalu Cezareje nije iznenađujuće, jer je grad nekoć bio lokalni glavni grad Rimskog Carstva u trećem stoljeću. To je bilo vrijeme kada se kršćanstvo uvelike širilo, “posebno u mješovitim gradovima poput Cezareje”, rekao je kustos.

Dobri pastir, lik nalik Kristu

Naziv koji se daje Kristu – “Dobri pastir” – aludira na Kristove riječi u Evanđelju po Ivanu (Iv 10,11): “Ja sam pastir dobri, pastir istinski, koji život svoj polaže za ovce svoje. ” Također podsjeća na Psalam 23: “Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora...” U vrijeme dok su kršćani još bili žestoko proganjani, te su alegorije dopuštale Kristovim apostolima da se prepoznaju i posvjedoče svoju vjeru, a pritom su ostali diskretni. Doista, Rimljani su već koristili ovu sliku dobrog pastira u svojim pogrebnim obredima ukrašavajući svoje grobnice mladim pastirom među svojim ovcama. Ova bukolična slika simbolizirala je zagrobni život ispunjen mirom.

Označeno u