Alati za izradu krunica pronađeni u Neronovu kazalištu

Ruševine privatnog kazališta koje je pripadalo rimskom caru Neronu iz 1. stoljeća iskopane su u srpnju 2023. samo nekoliko metara od Vatikana. Peti rimski car, Neron, vladao je između 54. i 68. Nepopularan vođa, bio je poznat po svojoj ekstravaganciji i osobnoj razuzdanosti.

Među kasnijim artefaktima pronađenim tijekom iskapanja bili su stakleni pehari, ostatci glazbenih instrumenata i različiti alati korišteni za izradu krunica..., prenosi nedjelja.ba.

Stručnjaci se slažu da ovu iskopinu nazivaju „iznimnim“ otkrićem. Prema članku koji je objavio CNN Travel, posebna nadstojnica Rima Daniela Porro objasnila je kako je to mjesto gdje je Neron uvježbavao poeziju i glazbu, nekoliko metara od mjesta gdje se sada nalazi bazilika Sv. Petra. Antičko kazalište spominje se u rimskim tekstovima koje je napisao Plinije Stariji, ali njegovo mjesto prije nije bilo otkriveno.

Iskapanje je dio projekta obnove Palazzo della Rovere na Via Della Conciliazione koja vodi do Trga Sv. Petra. Palazzo je, kako se sada doznaje, izgrađena na vrhu nekadašnjeg Neronova kazališta, te je također sjedište konjičkog Reda Svetog groba. Dio zgrade iz renesansnog doba, nekoć poznate kao Hotel Columbus, sada će biti hotel Four Seasons koji bi trebao biti otvoren 2025. za vrijeme proslave Rimske jubilarne godine.

Dok neki od najranijih artefakata pronađenih na nalazištu svjedoče o korištenju prostora kao kazališta (iskapanjem su pronađeni ostatci starorimske nošnje), na njemu su otkriveni i noviji artefakti. Među artefaktima iz 15. stoljeća koji su pronađeni tijekom iskapanja bili su stakleni pehari, lonci za kuhanje, novčići, ostatci glazbenih instrumenata i različiti alati korišteni za izradu krunica.

Članak CNN-a objašnjava kako će „mnogi manji dijelovi biti odneseni u rimske muzeje radi izlaganja, a ruševine građevine ponovno će biti zakopane nakon što budu popisane“.

 

Označeno u