Drevni kršćanski samostan pronađen na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata

Početkom mjeseca studenog, arheolozi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavili su da su pronašli drevni kršćanski samostan na otoku Siniyah, koji datira još iz godina prije nego što se islam proširio Arapskim poluotokom, prenosi portal CBS News.

Samostan se nalazi na otoku Siniyah, u Umm al-Quwainu, emiratu koji se nalazi 50 kilometara sjeveroistočno od Dubaija, uz obalu Perzijskog zaljeva, a njegovo otkriće daje novi pogled na povijest ranog kršćanstva duž obala Perzijskog zaljeva. Naime, to je drugi takav samostan pronađen u Emiratima, a arheolozi smatraju da je star čak 1400 godina – što znači da je izgrađen prije samog utemeljenja islama.

Prvi kršćanski samostan u UAE arheolozi su otkrili početkom 1990-ih i pretpostavlja se da je također nastao između 6. i 7. stoljeća.

Oba samostana su stoljećima bila prekrivena pustinjskim pijeskom i zaboravljena jer su – kako znanstvenici vjeruju – kršćani kroz povijest polako prelazili na islam kako je ta vjera postajala sve prisutnija u regiji.

Gledano odozgo, tlocrt otkrivenog samostana ukazuje na to da su se ranokršćanski vjernici molili unutar crkve s jednim središnjim prilazom glavnom oltaru gdje se nalazio zdenac za krštenje kao i peć za pečenje hostije. Pokraj samostana vidljiva je i druga zgrada s četiri sobe u kojoj je vjerojatno tada živio opat ili čak biskup.

Povjesničari kažu da su se prve crkve i samostani širili duž Perzijskog zaljeva do obala današnjeg Omana i sve do Indije, a tim tvrdnjama u prilog idu raniji pronalasci sličnih crkava i samostana u Bahreinu, Iraku, Iranu, Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji.

Izvor: CBS News / Svjetlo riječi

 

Označeno u