Je li ovo najstarija slika Djevice Marije?

U najstarijoj poznatoj kršćanskoj crkvi u Siriji slika na jednom od njezinih zidova mogla bi biti najstarija slika Djevice Marije u povijesti.

Tako su to objasnili arheolozi koji su istražili sliku na kojoj je naslikala žena koja se naginje nad zdencem.

slika-djevice-marije-sirija.jpg

Slika se nalazi na maloj krstionici crkve Dura-Europos koja potječe iz III. stoljeća, a otkrivena je u iskopinama prije Drugog svjetskog rata.

Kada bi se ti podatci potvrdili, od nje bi starije bile jedino Priscilline katakombe u Rimu iz 150. godine pr. Kr. u kojima je prikazana Djevica Marija s malim Isusom u naručju.

U nedavnom članku naslova „Najranija prikazivanja Djevice Marije“ napisanom u časopisu o Biblijskoj arheologiji, Biblical Archaeology Review, stručnjakinja Mary-Joan Leith je rekla da određeni stručnjaci smatraju da slika žene odgovara Samaritanki koja priča s Isusom pokraj Jakovljeva zdenca (Ivan 4: 1-42), danas se raspravlja o nekoj drugoj  vjerojatnosti.

Leith je komentirala tvrdnju učenjaka Michaela Pepparda koji kaže da slika ne predstavlja Samaritanku već Djevicu Mariju u trenutku Blagovijesti kada joj anđeo Gabrijel najavljuje da će u svojoj utrobi nositi Božjeg Sina:

„Kao što objašnjava Peppard, Blagovijest iz Dura-Europos crkve nije iz evanđelja po Luki (1: 26-38), nego iz Jakovljevog protoevanđelja, apokrifnog teksta iz II. stoljeća koji govori o životu Marije do Isusova rođenja“, rekla je Letih.

Stručnjakinja je dodala da je u skladu s apokrifom Marija „uzela vrč i izašla ga napuniti vodom i glas joj reče: ' Zdravo, milosti puna! Gospodin je s tobom. Blagoslovljena si ti među ženama', pogledala je oko sebe da vidi odakle bi mogao dolaziti taj glas“.

Ukoliko je Peppardova interpretacija točna, to bi značilo da je portret iz crkve Dura-Europos najstarija slika Djevice Marije.

Prema Leith i druge najstarije slike Djevice Marije mogu pojasniti kršćanska vjerovanja u ranim stoljećima.

„Među ostalim misterijima je i način na koji su kršćani gledali na Isusovu majku, Mariju, u ranim stoljećima kršćanstva. Status Marije u kršćanstvu je postao služben tek 431. kada joj je Efeški sabor dodijelio titulu Theotokos (Bogorodice)“, navela je Leith.

Za kraj je stručnjakinja rekla da su „informacije, vizualne ili tekstualne, o značenju Marije ranije bile iznenađujuće oskudne, međutim, arheologija je dala nekoliko korisnih tragova.“

Aciprensa /preveo i priredio medjugorje-info.com