Pronađen novi arheološki dokaz o kralju Ezekiji

Čini se kako maleni fragment vapnenca pronađen u Siloamskom tunelu, ispod Davidova grada, spominje kralja Ezekiju…

Mali fragment kamenog natpisa nedavno je pronađen u Siloamskom tunelu. piše nedjelja.ba.

Isklesan u antičko doba, tunel se sada nalazi u arapskom naselju Silwan, u istočnom Jeruzalemu. Svoj popularni naziv – Ezekijin tunel, dobio je zbog najčešće pretpostavke da datira iz vremena vladavine judejskog kralja Ezekije, između kasnog 8. i ranog 7. stoljeća prije Krista.

Općenito se vjerovalo da ovaj tunel odgovara „vodovodu“ koji se spominje u 2. Kraljevima 20,20: „Ostala povijest Ezekijina, svi njegovi pothvati i kako je sagradio ribnjak i prorov da dovede vodu u grad, zar sve to nije zapisano u knjizi Ljetopisa judejskih kraljeva?“

Sada su arheolozi pronašli djelić dokaza (mali fragment vapnenca) koji povezuje kralja Ezekiju s ovim tunelom.

Biblijske priče objašnjavaju kako je kralj Ezekija pripremio Jeruzalem za nadolazeću opsadu Asiraca. 2. Ljet 32,30 objašnjava kako je Ezekija blokirao „gornji izvor Gihonske vode“ i svrnuo je „pravo na zapadnu stranu Davidova grada“ kako bi spriječio neprijateljske snage pod Senaheribom da imaju pristup vodi.

Ulomak vapnenca datira u 8. stoljeće pr. Krista. Kako prenosi NewsBreak, istraživači vjeruju da je to samo sićušna čestica mnogo većeg spomenika. Ulomak prikazuje šest slova paleohebrejskog pisma, raspoređenih u dva retka, svaki s po tri slova. Prvi red uključuje slova QYH. Istraživači sugeriraju da bi cijela riječ bila Hizqyhw – to jest, Hizquiyahu, Hezekiah (Ezekija).

Drugi red prikazuje dva slova, točku i treće slovo. Znanstvenici vjeruju kako je to značilo da prva dva slova završavaju riječ, a da treće slovo započinje drugu riječ. Oni su teoretizirali da bi prva riječ, koja završava na KH, mogla glasiti BRKH – berecha, bazen, slijedeći biblijsku priču koja objašnjava da je voda koja je tekla kroz Ezekijin tunel stigla sve do ribnjaka (berecha) Siloama.

Inače, ovo nije prvi put da se čini kako arheološki nalazi potvrđuju biblijske priče o kralju Ezekiji. U siječnju 2017. arheolozi koji su radili na iskapanju u Nacionalnom parku Tel Lachish, 40-ak km jugozapadno od Jeruzalema, pronašli su ostatke drevnog žrtvenika za koji se vjeruje da je star gotovo 3 000 godina. Nacionalni park Tel Lachish predstavlja mjesto drevnog grada Lachish, uspješna i utvrđena naselja koje se spominje više od 20 puta u Bibliji, a uništili su ga Asirci oko 700. pr. Krista.

Označeno u