Pronađene drevne knjige koje prikazuju Isusov život

Turska policija je tijekom veljače zaplijenila četiri knjige neprocjenjive vrijednosti napisane na sirijskom i aramejskom jeziku, uključujući i jednu koja prikazuje život Isusa Krista.

Policijski timovi za borbu protiv krijumčarenja obavili su operaciju u jugozapadnoj pokrajini Denizli nakon što su zaprimili obavijest da krijumčari planiraju prodati drevne knjige. Napisane na papirusu, kožne knjige starije od 1 000 godina prokrijumčarene su s Bliskog istoka, piše Nedjelja.ba.

Kako javlja AINA, policija je uhitila osumnjičenike i identificirala ih dok su pokušavali prodati knjige. Prema njihovu svjedočenju u zatvoru, „knjige su pronašli u smeću“.

Profesorica arheologije Fahriye Bayram s Pamukkale sveučilišta potvrdila je autentičnost knjiga rekavši kako su ih naručili i koristili članovi kraljevske obitelji. Istaknula je kako su djela mogla biti prokrijumčarena iz muzeja u Siriji te istaknula da na njima nema zapisa. Također, kazala je kako su neki dijelovi knjiga izrezani, što može značiti da su bili označeni inventarnim brojevima muzeja iz kojeg su ukradeni. Spomenula je i kako su mnogi arapski predmeti otuđeni iz Sirije tijekom rata te prokrijumčareni u razne zemlje, uključujući i Tursku.

Određene stranice jedne od knjiga uključivale su i slike koje prikazuju život Isusa Krista, od razdoblja njegova rođenja do smrti. Druga pak knjiga usredotočena je na znakove horoskopa, poput dvoglavog orla i na ono što se događa s dušom nakon smrti.

Stručnjaci su primijetili da bi opsežno ispitivanje knjiga bilo potrebno zbog određivanja sadržaja i točnog razdoblja kada su napisane.

Spomenimo da Turska dijeli dugu granicu sa Sirijom te bilježi ogroman priljev izbjeglica iz zemlje uništene u građanskom ratu koji u ožujku ulazi u svoju šestu godinu. Turska tvrdi kako su službenici granične sigurnosti i carinici obučeni da se bave prekograničnim operacijama krijumčarenja. Carinici, trgovci umjetninama i kolekcionari također su dobili popis hitnih slučajeva koji bi mogli biti prokrijumčareni u zemlju.

Označeno u